Iný pohľad na zdravie a chorobu

Oct 23


Poznáte príčinu stukovatenej pečene? Ako ju odstrániť a pomôcť pečeni?

Stukovatenie pečene si donedávna ľudia aj lekári spájali výlučne s alkoholom. V súčasnosti je najčastejšou príčinou stukovatenej pečene narušený metabolizmus a zle fungujúci črevný mikrobiómom. Pri stukovatenej pečeni sa v pečeňových bunkách hromadí tuk, pridáva sa zápal neskôr zjazvenie (fibróza) a v najhoršom prípade cirhóza či dokonca rakovina.

Príčiny stukovatenej pečene.

1. Inzulínová rezistencia.

Inzulín je hormón, ktorý slúži ako kľúč, ktorý otvára glukóze cestu do bunky. Pri inzulínovej rezistencii bunky zle reagujú na inzulín a glukóza sa zle dostáva do buniek. Pankreas (tu sa tvorí inzulín) na to najskôr reaguje tak, že vylučuje viac inzulínu (hyperinzulinémia), aby umožnil krvnému cukru vojsť do buniek. Napriek vysokej hladine inzulínu glukóza ostáva v krvi dlhšie, ako by mala. K zvýšenej glukóze sa neskôr pridávajú zvýšené voľné mastné kyseliny.

Prebytočnú glukózu v krvi pečeň najskôr uloží do glykogénu. Keď je v pečeni "sklad glykogénu plný", premení sa nadbytočný krvný cukor na mastné kyseliny a na triglyceridy. Výsledkom inzulínovej rezistencie je, že sa v pečeňových bunkách hromadia kvapôčky tuku a vzniká stukovatenie pečene.

Na inzulínovú rezistenciu má veľký vplyv zlá životospráva, ako napr. málo pohybu, nadmerný prísun kalórií, veľa fruktózy v strave najmä zo sladkostí, zápal podporujúca strava a pod.

 

 

2. Nerovnováha v črevnom mikrobióme.

V ľudskom čreve žijú zdraviu prospešné a zároveň aj zdraviu škodlivé baktérie. Ak v čreve prevládajú zdraviu prospešné baktérie, pomáhajú nám s trávením potravy, posilňujú imunitný systém a prispievajú k celkovej vitalite organizmu.Ak sa však v čreve premnožia škodlivé baktérie, telo je vystavené zvýšenému pôsobeniu škodlivých látok, ktoré tieto baktérie tvoria. Zle fungujúce črevo je zdrojom látok ktoré spúšťajú stukovatenie pečene.

Zmenený črevný mikrobióm, pri ktorom sa premnožia zdraviu škodlivé baktérie, ovplyvňuje pečeň rôznymi spôsobmi:

A, Žlčové kyseliny. Žlčové kyseliny sa tvoria na to, aby pomohli tráviť tuky. Žlčové kyseliny sa dostávajú po príjme potravy do čreva. Baktérie v čreve pri kontakte so žlčou tvoria kokteil rôznych žlčových kyselín (máme viacero typov žlčových kyselín). Ako presne tento kokteil vyzerá, závisí od toho, aké baktérie v čreve žijú. Časť žlčových kyselín sa vstrebáva späť z čreva do pečene.

Pečeň reaguje na to, aké zloženie má kokteil žlčových kyselín, ktorý príde z čreva späť do pečene. Ak máme v čreve zdraviu prospešné baktérie, príde do pečene vyvážený kokteil žlčových kyselín a všetko je OK. Ak príde z čreva narušený kokteil žlčových kyselín v dôsledku narušeného črevného mikrobiómu, v pečeni sa začne ukladať viac tuku a pečeň sa ľahšie zapáli.

Zjednodušene povedané, baktérie v čreve dokážu spôsobiť to, že sa v pečeni začne ukladať tuk. Zdravá črevná mikroflóra pomáha chrániť pečeň a má pozitívny vplyv na metabolizmus tukov. Nezdravá črevná mikroflóra pomáha vytvárať problémy v pečeni.

B, Syndróm deravého čreva - ak sa stane črevo netesné, prenikajú do pečene látky, ktoré podporujú a zosilňujú zápaly, čím podporujú problémy so stukovatenou pečeňou.

Narušený črevný mikrobióm dokonca "vyrába" z niektorých zdraviu prospešných látok prijatých v strave také látky, ktoré podporujú zápal a ukladanie tuku v pečeni, podporujú zápalové procesy v cievach – aterosklerózu, vysoký krvný tlak, ale aj poškodenie obličiek. Dokonca, pri zle fungujúcom čreve a pečeni sa tvorí viac látok poškodzujúcich cievy či obličky (znižuje sa filtračná kapacita obličiek)!

Ako sa stukovatenie pečene spôsobené narušením metabolizmu prejavuje?

- únava, ťažoba pod pravým rebrovým oblúkom
- mierne zvýšené pečeňové enzýmy (ALT, AST)

Pre zdravie čreva a pečene sú vhodné fermenty s liečivými bylinami. Z našich fermentov je to Regiogan BITTER MILD.

Regiogan BITTER MILD je prírodný elixír z bylín, liečivých húb a probiotických kultúr v BIO kvalite. Obsahuje:

- artičok, púpava, žihľava, koreň horca – podporujú správnu funkciu pečene a dobré trávenie

- medvedí cesnak, mäta, tymian, harmanček, chmeľ, sedmokráska – pôsobia antibakteriálne, podporujú trávenie, znižujú plynatosť, upokojujú črevo, pôsobia protizápalovo

- brokolicové klíčky – obsahujú sulforafan: antioxidant, ktorý má protizápalové účinky a je dôležitý pri ochrane buniek
- reishi (Ganoderma lucidum) – známa „huba dlhovekosti“, adaptogén, pomáha harmonizovať imunitu

- hroznové semienka – sú zdrojom polyfenolov (OPC), silných antioxidantov s protizápalovými účinkami

- fermentačné probiotické kultúry (bifidobaktérie, laktobacily, zdraviu prospešné kvasinky) - vyrábajú enzýmy a vitamíny skupiny B, „oživujú“ črevný mikrobióm, podporujú trávenie a imunitu

Prečo užívať fermentované liečivé byliny a huby?

- Lepšia vstrebateľnosť. Mikroorganizmy počas kvasenia „predtrávia“ vlákninu, polyfenoly a liečivé látky, ktoré sú pre telo lepšie dostupné a máte z nich väčší prospech.

- Prirodzené probiotiká – pri fermentoch ide o živý ekosystém – okrem samotných zdraviu prospešných baktérií dostanete do tela aj ich zdraviu prospešné metabolity (postbiotiká).

Regiogan BITTER MILD:

- "nastaví" trávenie – horké byliny spustia tvorbu žlče a enzýmov, probiotiká skrotia nadúvanie.

- podporí pečeň a zbavovanie sa pre telo nepotrebných látok


- imunitný systém – fermentované látky z liečivých rastlín podporujú tvorbu ochranných protilátok na slizniciach čreva a majú antibakteriálny účinok

- mikrobióm v rovnováhe – baktérie mliečneho kvasenia vytvoria v črevách zdravé kyslé prostredie a „zlým“ baktériám sa tam ťažšie žije.

 

Regiogan BITTER MILD: probiotiká + postbiotiká + podpora tvorby žlče + silné antioxidanty + protizápalový účinok = lepšie fungujúce črevo, lepšie fungujúca pečeň

Fermentovaný nápoj Regiogan BITTER MILD si objednajte tu:

www.abczdravia.sk/regiogan-bitter-mild-bio-500-ml

Vhodný je aj Sympetus Bitter - objednáte si ho tu:

www.abczdravia.sk/sympetus-bitter-bio-ferment-komplex-500ml

 

Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk

www.abczdravia.sk