Iný pohľad na zdravie a chorobu

Oct 28


Vysoké triglyceridy (tuky v krvi) – riziko pre vznik zápalu pankreasu

Bolesť brucha, ktorá sa zhoršuje po jedle, môže byť signálom veľmi závažného problému – akútneho zápalu pankreasu (akútnej pankreatitídy). Zápal pankreasu sprevádzajú aj nevoľnosť, zvracanie, horúčka a zrýchlený tep. Ak toto pozorujete, vyhľadajte ihneď lekára! Zápal pankreasu je vážna vec!

Krvné tuky, ktoré sú nebezpečné nielen pre cievy, ale aj trávenie

Vysoká hladina triglyceridov je rizikovým faktorom pre vznik kardiovaskulárnych ochorení. Ale nielen tých. Ak je hladina triglyceridov v krvi vyššia ako 5,65 mmol/l, výrazne stúpa riziko akútnej pankreatitídy (zápalu pankreasu). Zvýšená hladina triglyceridov je treťou najčastejšou príčinou akútnej pankreatitídy hneď po žlčových kameňoch a alkohole.

Akútna pankreatitída (zápal pankreasu) začína vo vnútri buniek, ktoré tvoria tráviace enzýmy. Tento zápal môže byť veľmi vážny. Vedie k odumieraniu tkaniva pankreasu a v ťažkých prípadoch až k zlyhaniu viacerých orgánov.

 

 

Prečo to spôsobujú triglyceridy

Triglyceridy sú enzýmami rozkladané na voľné mastné kyseliny. Pri vysokých hladinách triglyceridov sa tvorí vysoké množstvo voľných mastných kyselín. Tie sa usádzajú okrem iného v pankrease a:

- vyvolávajú zápal,
- pôsobia na bunky pankreasu toxicky,
- aktivujú tráviace enzýmy priamo v pankrease a pankreas začne „tráviť“ vlastné tkanivo.
To spôsobuje poškodenie pankreasu a akútny zápal.
 

Následne sa naruší tvorba tráviacich enzýmov a proces trávenia sa stáva bolestivým
a neefektívnym.

Záver

Vysoké triglyceridy vedú k nadmernej tvorbe voľných mastných kyselín v pankrease. To spúšťa zápal a akútnu pankreatitídu. Tento mechanizmus vysvetľuje, prečo pacienti s veľmi vysokými triglyceridmi môžu dostať prudký zápal pankreasu aj bez iných príčin (alkohol, žlčníkové kamene).

Je za týmto problémom to, že jedávame tuk?

Za zvýšenou hladinou triglyceridov by ste nemali hľadať tuky (aj keď sú triglyceridy tuky). Skôr za nimi hľadajte vo vašom jedálničku jednoduché cukry a „rýchle“ sacharidy (ovocné džúsy, sladené nápoje, pečivo, sladkosti). Toto je jeden z najčastejších dôvodov zvýšených triglyceridov. Cukor zo stravy sa v pečeni premieňa na triglyceridy. Preto by ste sa nemali báť kvalitných tukov, ale ultraspracovaných potravín a bielej múky.

Ďalšie príčiny zvýšených triglyceridov sú:

  • Prejedanie sa. Nadbytočný prísun kalórií a nedostatok pohybu vedie k tvorbe triglyceridov v pečeni. Mierny kalorický deficit (5–10 %) často stačí na citeľný pokles triglyceridov.
     

  • Alkohol tiež zvyšuje tvorbu triglyceridov v pečeni, najmä u ľudí, ktorí už majú vyššie hodnoty. Aj malé množstvá alkoholu môžu zvýšiť hladinu triglyceridov.
     

  • Užívanie niektorých liekov podporuje zvýšenie triglyceridov v krvi, ako napr. kortikoidy, ústne užívaná hormonálna liečba (estrogény), ale aj antidepresíva, pretože zvyšujú chuť do jedla.
     

Čo treba urobiť, aby ste predišli zápalu pankreasu – ako znížite hladiny triglyceridov

1. Zaraďte do jedálnička omega-3 mastné kyseliny – podporujú odbúravanie triglyceridov, dávka 1–4 g omega-3 mastných kyselín denne môže znížiť triglyceridy o 20–50 %.
Omega-3 mastné kyseliny kúpite tu:

www.abczdravia.sk/medved-natural-omega-3-premium-90-kapsul

2. Zaraďte do jedálnička extra panenský olivový olej a avokádo, resp. avokádový olej.

3. Nekonzumujte spracované tuky a transmastné kyseliny (fastfoody, margaríny).

4. Zvýšte príjem vlákniny – znižuje vstrebávanie tukov a cukrov, spomaľuje trávenie a stabilizuje hladinu glukózy, čo podporuje znižovanie triglyceridov. Odporúčaná dávka vlákniny je 25–35 g denne.
Dobrú vlákninu kúpite tu:

www.abczdravia.sk/medved-natural-dobra-vlaknina-300g

5. Pravidelne sa hýbte (rýchla chôdza, bicykel, plávanie, beh a pod.) – pomáha znižovať triglyceridy.

6. Chronický stres a nedostatok spánku narúšajú metabolizmus tukov a zvyšujú hladinu triglyceridov. Na zníženie stresu je vhodný ProbioStress.
ProbioStress kúpite tu:

www.abczdravia.sk/medved-natural-probiostress-30-kapsul

7. Stabilizujte hladinu glukózy. Stabilizácia hladiny glukózy po jedle pomáha znižovať triglyceridy. Na toto je vhodný extrakt z pukov klinčekovca voňavého, ktorý nájdete tu.

DETOX kúpite tu:
www.abczdravia.sk/medved-natural-detox-30-kapsul


Štúdie ukázali, že po 84 dňoch užívania extraktu z pukov klinčekovca voňavého sa normalizovali vysoké hladiny glukózy a znížila sa hladina triglyceridov.
 

Ako v realite môžete využiť doplnky výživy a stravu na znižovanie triglyceridov

- Po každom jedle užite 5 g Dobrej vlákniny (denne 15 g). Dobrá vláknina je dobre tolerovaná. Ak sa bojíte dávať takúto dávku hneď naraz, môžete zvyšovať jej príjem po každom týždni o 1 g a začnite dávkou 3× denne 2 g Dobrej vlákniny.
 

- Ráno po jedle si dajte 2 g omega-3 mastných kyselín a Detox na zníženie triglyceridov (obsahuje patentovaný extrakt z pukov klinčekovca voňavého).

- Konzumujte zeleninové šaláty, do ktorých dáte polievkovú lyžicu kvalitného extra panenského olivového oleja a do šalátu nakrájajte avokádo.

- Ku každému jedlu konzumujte dostatok bielkovín – pomáhajú zasycovať a stabilizujú hladinu cukru v krvi.

- Ak potrebujete znížiť kalorický príjem, je dobré 20 min. pred jedlom užiť 1–2 tobolky 2× denne AppetitControl. AppetitControl obsahuje špeciálne peptidy, ktoré znižujú nadmernú chuť do jedla. Pozor! AppetitControl nerieši emočné prejedanie!

AppetitControl kúpite tu:

www.abczdravia.sk/medved-natural-appetitcontrol-60-kapsul

 

 

Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk

www.abczdravia.sk