Alergia na potraviny – príčinou môže byť aj NO

Alergia na potraviny – príčinou môže byť aj NO

Na tento dôvod neznášanlivosti potravín sa často zabúda. Ktorý dôvod to je? Dozviete sa v nasledujúcom článku.

Mnoho ľudí dnes trpí neznášanlivosťou rôznych potravín. V skutočnosti ľudia v skutočnosti neznášajú histamín. Čo je to histamín? Histamín je bielkovina, ktorá plní v tele rôzne úlohy ako napr. :

  • pôsobí ako tkaninový hormón: je to taký hormón, ktorý dokážu tvoriť rôzne tkanivá v tele, netvorí sa len v jednej žľaze s vnútorným vylučovaním
  • podieľa sa napr. na tvorbe žalúdočných štiav alebo na rozťahovaní ciev
  • reguluje spánok a bdenie (ak po červenom víne nemôžete zaspať má to na svedomí práve histamín)
  • spolupodieľa sa na kontrole chuti do jedla
  • ovplyvňuje pamäť
  • je to aj sprostredkovateľ zápalu pri imunitných reakciách tak pri fyziologických (normálnych) ako aj alergických

Histamín je pre telo potrebný, ale ak je ho veľa, je škodlivý. Pre účinnú obranu pred negatívnym vplyvom histamínu si organizmus vytvoril špeciálny enzým. Tým enzýmom je DAO (diamínooxidáza). Ak tento enzým “zlyhá”, začne človek zle reagovať na potraviny obsahujúce vyššie množstvá histamínu ako napr. zrejúce syry, udenáče, kvasenú kapustu a podobne. Zdravotné komplikácie spojené s jeho nadbytkom dnes prežívajú mnohí ľudia. Väčšina ľudí sa uberie cestou obmedzenia potravín obsahujúcich histamín alebo podporujúcich jeho tvorbu. Ďalší idú do lekárne a kúpia si enzým DAO. Ale len málokto sa zamyslí prečo je tento enzým v pozícii slovenského politika (teda prečo zlyhal). Tou príčinou je neraz plyn s názvom oxid dusnatý, v skratke NO.

NO (oxid dusnatý) miluje kovy a „lepí sa na ne. Enzým DAO obsahuje kov – meď. Takto sa NO prilepí na enzým DAO a znemožní enzýmu vykonávať si svoju činnosť. Následky poznajú mnohí: pálenie záhy, kŕče v bruchu, nespavosť, vysoký srdečný tep a nízky tlak a podobne. Zníženie príjmu potravín obsahujúcich histamín, či podporujúcich tvorbu histamínu sa neraz ukáže ako nedostatočná stratégia. Rovnako aj užívanie enzýmu DAO. Príčina je v oxide dusnatom (NO). Ten sa nadmerne tvorí pri zápaloch. A ako zápal narastá, stúpa aj hladina NO (oxidu dusnatého). Hladina NO stúpa napr. aj vďaka liekom na znižovanie krvného tlaku, na znižovanie cholesterolu či liekov na potenciu. Oxid dusnatý stále hľadá kovy, lebo ich miluje. A takto so zvyšujúcou sa tvorbou NO čoraz viac poškodzuje enzým DAO.

Podľa mňa je pri neznášanlivosti histamínu nevyhnutnou súčasťou riešenia problému aj znižovanie zápalovej záťaže v organizme. Znížením zápalov sa zníži tvorba NO (oxidu dusnatého). Ak sa to neudeje, cesta obmedzení a utrpenia bude pokračovať a nebude mať konca kraja. Lebo oxid dusnatý (NO) dokáže poškodzovať aj iné enzýmy. Ale to je už o na ďalší článok.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil

Andrej Medveď a jeho team
www.abczdravia.sk
www.weltfit.sk
tel. 0911 295 859…….ak máte otázku bez hanby zavolajte
andrej.medved9@gmail.com

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *