Fruktóza je škodlivá ako alkohol

Fruktóza je škodlivá ako alkohol

Alkohol a mäso sú spomínané ako potraviny, ktoré prispievajú k rozvoju dny. Dna je zápalové ochorenie postihujúce kĺby. Napriek tomu, že spotreba mäsa a alkoholu sa v posledných desaťročiach nezvýšila, výskyt dny sa zvyšuje. Od 70. rokov sa počet ľudí trpiacich dnou zdvojnásobil. Momentálne trpí dnou 1 až 2% všetkých dospelých. Príčina tohto nárastu bola nejasná. V poslednej dobe sa začína brať do úvahy ako možná príčina rozširovania dny nárast spotreby ovocného cukru – fruktózy.

Fruktóza spomaľuje vylučovanie kyseliny močovej

Fruktóza sa veľmi často používa ako sladidlo v sladkostiach, nealkoholických nápojoch a multivitamínových džúsoch. Sladké nápoje sú čoraz viac osladené fruktózou alebo kukuričným sirupom obohateným o fruktózu. Je to z dôvodu vysokej sladivosti fruktózy. Fruktóza navyše získala povesť zdravého cukru.

Toto však nie je pravda. Fruktóza je jediný cukor, ktorý má priamy účinok na kyselinu močovú. Len niekoľko minút po konzumácii fruktózy sa zvyšuje koncentrácia kyseliny močovej v krvi a moči. No fruktóza rovnako ako alkohol, spomaľuje vylučovanie kyseliny močovej z tela von.
Negatívny účinok fruktózy na kyselinu močovú je aspoň taký silný, ako účinok alkoholu.

Pri štúdii na viac ako 46 000 mužov sa zistilo, že denná konzumácia nápoja obsahujúceho fruktózu zvyšuje riziko vzniku dny u zdravých ľudí o 45%.
S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil

Andrej Medveď a jeho team
www.abczdravia.sk
www.weltfit.sk
tel. 0911 295 859…….ak máte otázku bez hanby zavolajte
andrej.medved9@gmail.com

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *