Syndróm deravého čreva – málo známa príčina zdravotných problémov

Syndróm deravého čreva – málo známa príčina zdravotných problémov

Syndróm deravého čreva je pre väčšinu ľudí neznámy problém. Klasická medicína ho vytrvalo ignoruje a tvári sa že neexistuje a všetko je to len výplod šarlatánov. Jedná sa pritom o zápalové ochorenie črevných slizníc, ktoré môže vyústiť do mnohých zdravotných komplikácii.

Čo je to syndróm deravého čreva?

Pod syndrómom deravého čreva označujeme poškodenie a netesnosť črevnej sliznice. Úlohou črevnej sliznice je aj nevpustiť do tela látky, ktoré sa nachádzajú v čreve, a ktoré by mohli spôsobiť v tele problémy – zápaly, ak by do tela takto prenikli. Sliznice a nielen črevné, sú tak akousi kožou nášho tela. Ako koža chráni telo z vonka, črevné sliznice chránia črevo z vnútra. Preto je zdravie slizníc nesmierne dôležité.

Pre lepšiu predstavu, si predstavte črevnú sliznicu ako múr z poukadaných tehlál, ktoré sú pospájané maltou. Tou maltou je v črevných slizniciach látka nazývajúca sa zonulín. Pri syndróme deravého čreva dochádza k zápalom, ktoré túto maltu uvoľnia a medzi tehlami vzniknú drobné medzery, cez ktoré do tela začínajú prúdiť látky, ktoré tam nemajú čo hľadať.

Črevná sliznica ako obranný múr

Cudzorodé látky vnikajúce cez netesné spojenie buniek črevných slizníc vnikajú do tela a dráždia imunitu a poškodzujú bunky. V tele to vyvoláva zápalové reakcie, ktoré môžu vyústiť do mnohých zdravotných komplikácii. Tu sú popísané niektoré zdravotné komplikácie, ktoré môžu byť následkom deravého čreva a zápalov, ktoré v tele spustia. Keďže krv tieto zápalové látky roznáša po celom tele, dokážu sa spustiť zápaly v ktorejkoľvek časti tela a vznikať komplikácie ako

Reuma (Smith a spol. v Journal of rheumatology skonštatoval, že pacienti z reumatoidnou artritídou majú v porovnaní s kontrolnou skupinou výrazne zvýšenú priepustnosť črevnej sliznice.)

Psoriáza- vzťahy medzi leaky gut a psoriázou boli objavené pred mnohými rokmi (začiatkom 90-tych rokov. Humbert a spol. Journal of dermatological science)

Zápaly kože – v roku 2004 popisovali vedci v Journal of pediatrics, že pri atopickom ekzéme sa na ochorení pravdepodobne podieľa zvýšená priepustnosť črevnej sliznice. V dvojito zaslepenej a placebom kontrolovanej štúdii podávali 41 deťom po dobu 6 týždňov probiotikum L.Rhamnosus a L.Reuteri a zistili, že po 6 týždňoch sa nielen vyliečila črevná sliznica, ale že sa zlepšil kožný ekzém.

Migréna a bolesti hlavy: V The Journal Frontiers in Neurology 2014 publikovali holandskí vedci podrobnú správu, kde skúmali vzťah medzi migrénou (alebo chronickou bolesťou hlavy) a črevom. Migréna sa vyskytuje vo zvýšenej miere u ľudí, ktorých črevná sliznica bola poškodená.

Dráždivé črevo v r. 2006 vedci publikovali z Nottingham univerzity hospitals štúdiu zameranú na syndróm dráždivého čreva. Došli k záveru, že u pacientov so syndrómom dráždivého čreva sa vyskytoval aj syndróm deravého čreva.

Samozrejme je to len zlomok so zdravotných problémov, ktoré môžu vznikať ako následok netesností črevných slizníc. A prečo netesnosti v čreve vznikajú? Je to následkom dlhoročného nerešpektovania toho, čo črevo potrebuje. Jedným z možných príčin vzniku syndrómu deravého čreva je nesprávna výživa a nesprávne zloženie črevnej mikroflóry.

Prečo dochádza k syndrómu deravého čreva?

Vývoj primátov (a aj človeka) trval približne 2 milióny rokov. Za rovnaký čas sa vyvíjal aj náš tráviaci systém. Za posledných 50 rokov sa strava zmenila tak výrazne, že za tak krátky čas sa náš tráviaci systém nedokázal prispôsobiť stravovacím návykom moderného západného človeka. Človek dnes preferuje v potrave najmä obilniny. Obilniny ale ľudia jedia približne 10 000 rokov. Aj to nie vo všetkých častiach sveta. To je veľmi krátky čas na to, aby sa tomu tráviaci trakt prispôsobil. Pračlovek jedol extrémne veľa klíčkov. Tieto obsahovali veľa polyfenolov. Konzumoval veľa korienkov, mäkkýšov, rýb, mušlí a kôrovcov.

Dnešná strava moderného človeka sa zredukovala na obilniny. Pritom pôvodné obilie nemalo toľko lepku. Ak sa k tomu pridá strava bohatá na rafinovaný cukor, lieky, rôzne chemikálie, ktoré prijímame v potravinách, stres a podobne, vytvoria sa vhodné podmienky na vznik zápalov. Zápaly sú podporované stresom, nedostatkom pohybu a jedmi zo životného prostredia.

Dôležité sú živiny

Ak chceme aby boli črevné sliznice zdravé je potrebné zabezpečiť dostatok nasledovných živín:

Vitamín A je nevyhnutný pre zdravie sliznice v celom tele, a tým aj pre prevenciu syndrómu deravého čreva.

Zinok je potrebný pre regeneráciu črevnej sliznice. Ak zinok chýba, nemôže sa dostatočne obnovovať črevná sliznica, čo nahráva syndrómu deravého čreva. Preto by mal byť zinok vždy súčasťou liečby syndrómu deravého čreva.

Glutamín je aminokysleina, ktorá zohráva dôležitú úlohu vo výžive črevných slizníc

Lecitíny a chondroitín sulfát sa podieľajú na ochrane slizníc

Omega 3 mastné kyseliny zohrávajú dôležitú úlohu v protizápalových procesoch.

Rozpustné vlákniny sú nevyhnutnosťou súčasťou črevného zdravia. Tak ako sú dnes v popredí záujmu o zdravie čreva probiotiká, minimálne rovnako významnú úlohu pre zdravie slizníc zohrávajú prebiotické vlákniny.

Probiotiká, dnes je používanie probiotik rozšírené vďaka niekoľkoročnej osvete a propagácii.

Polyfenoly sú látky tvorené rastlinami. Patria sem kurkumín, resveratrol, kakaové flavanoly, epikatechiny zo zeleného čaju, polyfenoly z granátového jablka, quercetin a iné. Tlmia zápalovú aktivitu v bunkách a pomáhajú znižovať oxidačný stres vznikajúci nesprávnou výživou. Podieľajú sa na ochrane slizníc.

Vitamín B12, pre mnohyćh to bude prekvapenie. Pri zápale totiž nadmerne vzniká plyn s názvom oxid dusnatý (NO). Tento plyn rozťahuje bunky črevných slizníc a tým spôsobuje vznik syndrómu deravého čreva

Pravotočivá kyselina mliečna. Prostredie čreva je prirodzene kyslé. Ak sa zníži kyslosť čreva vytvoria sa tak vhodné podmienky pre premnoženie choroboplodnej črevnej flóry

Ako sa syndróm deravého čreva zisťuje?

Mám veľké výhrady voči tomu ako sa u nás v laboratórnych testoch zisťuje stav organizmu. Platí to pre diagnostiku zápalov, zisťovanie nedostatku vitamínov, minerálov a platí to aj pre zisťovanie črevného zdravia. U nás sa nezisťuje zloženie črevnej mikroflóry či už v rámci prevencie, ale ani pri problémoch s trávením. Lekári ani netušia v akom stave sú baktérie ako napr. Akkermansia muciniphila, ktoré ovplyvňujú ochrannú vrstvu slizníc cez tvorbu mucínu, nezisťuje sa stav baktérii ako Faecalibacterium prausnitzii, Eubacterium rectale, Eubacterium hallii a podobne, ktoré tvoria butyrát (látka ktorá udržuje sliznice zdravé). Rovnako sa nesledujú znaky, ktoré by ukázali na problém deravého čreva. Diagnostika deravého čreva: v pečeni sa začne tvoriť enzým alfa-1-antitripsín, ďalším markerom je zonulín a imunoglobulín A, ďalším markerom je kalprotektín, ktorý je markerom pri chronických zápalových ochoreniach čreva a syndróme dráždivého čreva. Je to zápalový marker čreva a slizníc. Keď sa objaví kalprotektín, tak už zapálené sliznice nemajú svoju resorbčnú schopnosť. To znamená, že telo už nedokáže správne prijíímať potravu, ale ani správne vylučovať.

 

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil

Andrej Medveď a jeho team
www.abczdravia.sk
www.weltfit.sk
tel. 0911 295 859…….ak máte otázku bez hanby zavolajte
andrej.medved9@gmail.com

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *