Low carb módny trend alebo nevyhnutnosť?

Low carb módny trend alebo nevyhnutnosť?

Módna vlna alebo nevyhnutnosť?

Keď píšem o low carb (nízkosacharidovej strave) vždy to vyvolá emócie. Aj dnes budem písať o low carb a to v súvislosti s vírusmi. Mnohí mi píšete, že máte herpesy, chrípky a nehovorím o tých u ktorých šarapatí Epstein-Barov vírus (mononukleóza). Asi málokoho napadne, že vírusové infekcie zasahujú aj do energetického metabolizmu buniek.

Energetický metabolizmus je premena energetických nosičov, ktoré prijímame v potrave (tuk a glukóza) na takú formu energie, ktorú dokáže bunka pre svoje prežite využiť. Odborne sa táto energetická molekula, ktorá sa z glukózy a tuku tvorí volá adenozín tri fosfát, v skratke ATP. Bez tejto molekuly v bunke v podstate nefunguje nič.

Čo sa udeje keď je telo napadnuté vírusmi? Vírusy zablokujú tvorbu energie z glukózy. Len si spomeňte ako ste sa cítili, keď ste mali chrípku. Vaše svaly nevládali a boli ste slabí. Toto je následok blokovania výroby energie z glukózy a nedostatku energie vo svaloch. Lenže výroba energie z glukózy sa neblokuje len vo svaloch, ale aj v srdci, pečeni a pľúcach.

U niekoho sa môže stať, že blokovanie výroby energie z glukózy sa stane trvalé a doživotné. Ak by ste sa rozprávali s ľuďmi, čo trpia chronickou únavou, neraz by vám povedali, že ich stav únavy sa spustil po vírusovej infekcii. Ale prejavy blokovania výroby energie z glukózy nemusia byť len únava. Ďalšími prejavmi sú:

  • slabosť srdcového svalu s dýchavičnosťou aj po miernej záťaži
  • svalová slabosť a bolesti svalov
  • potenie sa pri minimálnej telesnej záťaži
  • zlyhanie srdca
  • chronické ochorenie pľúc s pulmonálnou hypertóniou

Aj mnohé negatívne reakcie detí na vakcináciu sú následkom blokovania výroby energie z glukózy. Samozrejme testy sa u nás nato nerobia. Teda lekári to poprú. A tak vidíte neraz ako deti po vakcinácii sa vývojovo vracajú späť, sú plačlivé, v noci zle spia a dokonca sa môžu spustiť chronické autoimunitné zápaly.

Neraz počúvam, že low carb je módny trend. Že je to prejav šialenstva. Nuž povedzte telu, aby využívalo glukózu zo sacharidového jedla, ktoré jete, hoci to nie je schopné. Je zablokovanie spaľovania glukózy teda módnym trendom? A vírusy sú len jedna časť faktorov, ktoré blokujú výrobu energiu z glukózy. Všetko sa to pritom dá laboratórne merať a objektívne dokázať.

A nakoniec ešte jedna, možno šokujúca myšlienka. Glukózu organizmus dokáže vždy spracovať, keď ju cez stravu telu dodáme. Telo si ju môže uložiť do tukových zásob, ale aj energeticky využiť. Síce neefektívne, ale dokáže. Pri neefektívnej výrobe energie z glukózy vzniká v bunkách energetický deficit. Výsledkom tohto deficitu je aktivácia zápalov. Jediným riešením je tuk, cez ktorý organizmus dokáže zabezpečiť dostatok energie pre bunky.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk
tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *