top of page

Budete prekvapení, ako môže metabolizmus svalov vplývať na vznik bolesti alebo na srdcovo-cievne problémy.


Bolesť je čosi, čomu sa každý chce vyhnúť. Dnes Vám ukážem, ako dokáže metabolizmus svalov vplývať na bolesť. Keď v krvi cirkuluje príliš veľa cukru/glukózy, ktorá sa nevie premeniť na energiu, telo je zaplavené glukózou, ktorú nevie využiť. To spôsobuje, že svaly premieňajú glukózu na tuk (po tom, čo sú všetky zásoby glykogénu už dávno plné/doplnené). Cukor sa do určitej miery ukladá v tukových bunkách.


Tukové bunky uvoľňujú voľné mastné kyseliny, ktoré zaplavujú organizmus voľnými mastnými kyselinami. V kostrovom svalstve a pečeni sa voľné mastné kyseliny premieňajú na triglyceridy a “zlý” cholesterol. Nárast hladín krvných tukov je spôsobený narušenou rovnováhou cukru (glukózy).


Voľné mastné kyseliny, vysoké hladiny cukru vedú k vzniku straty citlivosti buniek na inzulín - inzulínovej rezistencii. Vo vnútri bunky je nedostatok glukózy a nedostatok energie. V dôsledku toho niektorým svalom chýba energia na ich uvoľnenie – svaly pôsobia hypertonicky (sú nadmerne napäté). Iné svaly naopak oslabujú smerom k atrofii (úbytok svalstva) .


Bez dostatku energie stúpa hladina laktátu a amoniaku. Svaly začnú bolieť a ich výkon je obmedzený. Zvýšená hladina cukru v krvi sa dokáže spustiť cez scukrovatenie bielkovín a tuku (cukor/glukóza sa naviaže na bielkoviny a tuky) proces poškodzovania bunkových membrán, miest cez ktoré bunky prijímajú signály - receptorov, enzýmov, vnútornej výstelky ciev, ale aj hemoglobínu. Cukrom/glukózou poškodený hemoglobín môže viazať alebo uvoľňovať len malé množstvo kyslíka, čím bunky môžu trpieť nedostatkom kyslíka.


Zvýšené hladiny cukru v krvi spustia oxidačný stres (oxidačný stres je vysoká tvorba voľných radikálov), ktorý poškodzuje bunkové elektrárne - mitochondrie a mnohé enzýmy. Zároveň sa spúšťajú zápalové reakcie.


Toto vytvára vhodné podmienky pre vznik:

- diabetu

- mozgových príhod

- infarktu

- neuropatie (poškodenie jedného alebo viacerých nervov, prejavmi sú svalová slabosť, únava, úbytok svalovej hmoty, samovoľné zášklby v svaloch alebo kŕče)

- polyneuropatií (neurologická porucha, ktorá vzniká pri poškodení nervových vlákien, najčastejšie postihuje ruky a nohy s prejavmi ako bolesť, citlivosť na dotyk, brnenie alebo pálenie v nohách a rukách a pod.)


Dnes čoraz viac ľudí trpí týmito problémami. Tieto problémy sú spúšťané zlým metabolizmom glukózy. Tento stav si vyžaduje komplexnú zmenu životosprávy. Ak majú ľudia tieto problémy, neraz riešia tuk v strave. Najmä, ak majú zvýšenú hladinu "zlého" cholesterolu a triglyceridov, pričom tuk považujú za príčinu problému.


Ľudia namiesto toho, aby riešili vysokú hladinu cukru, boja sa tukov a jedia potravu chudobnú na tuky a bohatú na sacharidy. Ak sa im stav zhorší, čudujú sa, že prečo sa im počas diéty chudobnej na tuk stav mení k horšiemu. Ak začnú užívať lieky proti cholesterolu tie sú problémom pre mitochondrie, lebo ich poškodzujú. To môže buď spustiť svalovú bolesť, alebo ju zvýšiť. Poškodenie mitochondrií môže viesť k neurologickým problémom, ktoré neraz môžete vidieť na reči, spomalení myslenia a pod.


Cestou, ako riešiť tieto metabolické problémy je strava chudobná na sacharidy, a ak sa aj tie prijímajú, mali by sa prijímať najmä vo forme zeleniny (kaloricky chudobné jedlo), nie ovocia bohatého na fruktózu! Samozrejme dôležitý je pohyb, aby telo vedelo spracovať prijatú potravu (kalórie z nej) , zníženie stresu a pod. Treba tam urobiť veľmi veľa opatrení a mať trpezlivosť.


Jednou z vecí, ktorú je potrebné urobiť, je aj obnovenie schopnosti buniek prijímať glukózu a vyrábať energiu. Pre dobrú schopnosť vyrábať energiu (nedostatok energie v bunke vedie k zápalom) je dôležitý horčík a kurkumín. Kurkumín pomáha tiež znižovať vysoké hladiny glukózy. Kurkumín zároveň tlmí zápaly a zápaly sa podieľajú na rozvoji neurologických bolestí. Kurkumín je zároveň silný antioxidant, ktorý tlmí zdroj zápalov, ktorými sú voľné radikály.


Kurkumín a horčík si môžete kúpiť tu:



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

 


37 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page