top of page

Keď ľuďom stukovatie pečeň a oni sa boja tuku, pričom za ich problémom je úplne čosi iné...

Ochorenie pečene nazývané nealkoholické stukovatenie pečene, bolo kedysi považované za “výsadu” jedincov závislých od alkoholu. Dnes je pohromou aj pre ľudí s metabolickými problémami. Nealkoholické stukovatenie pečene nie je bohužiaľ len výsadou dospelých, je čoraz častejšie problémom detí. Nealkoholické stukovatenie pečene postihuje cca 38 % svetovej populácie. Predpokladá sa, že sa toto číslo bude zhoršovať. Nealkoholické stukovatenie pečene je nebezpečné okrem iného preto, že môže vyústiť aj do cirhózy pečene a je nutná transplantácia pečene.




Nealkoholické stukovatenie pečene úzko súvisí, okrem iného s:

1) inzulínovou rezistenciou

Inzulínová rezistencia je jav, kedy bunky stratia citlivosť na inzulín - zlá citlivosť buniek na inzulín a horšie prijímajú glukózy vedie k zápalom.


2) metabolickým syndrómom

Metabolický syndróm je stav, kedy je zvýšený LDL cholesterol, znížený HDL cholesterol, zvýšený krvný tlak a inzulínová rezistencia. Metabolický syndróm často navonok nevykazuje žiadne príznaky. Nápadným znakom metabolického syndrómu môže byť napr. zväčšený obvod pása, ktorý svedčí o prebytočnom brušnom tuku. Medzi rizikové faktory, ktoré podporujú rozvoj metabolického syndrómu patria: nadváha, obezita a najmä viscelárny brušný tuk. Viscelárny brušný tuk obaľuje telesné orgány a nemusí súvisieť len s obezitou, aj chudí ľudia ho môžu mať vysoký.


Pri nealkoholickom stukovatení pečene dochádza k nadmernému ukladaniu tukov v pečeni. Hromadenie tuku v pečeni vedie k chronickým zápalovým procesom. Vnútrobunkové hromadenie mastných kyselín (ukladanie tuku v pečeňových bunkách) nepochádza z tukov prijatých zo stravy, ale tieto tuky vznikajú z glukózy prijatej v strave, ktorá sa zmení na tuk ! Je to nový, telom vytvorený tuk. Dôležitú úlohu tu hrá príjem jedla s nadmerne vysokým obsahom energie (typicky západná strava).


Ukladanie mastných kyselín (tuku) tiež zvyšuje tvorbu voľných radikálov a spúšťa oxidačný stres. Oxidačný stres tiež dokáže spúšťať zápaly a poškodzovať bunky. Preto je vždy pri tomto ochorení pečene dôležité zabezpečiť detoxikáciu voľných radikálov.


Jedným z hlavných odporúčaní v terapii pri tomto ochorení pečene je zníženie kalorického príjmu za účelom zníženia telesnej hmotnosti a zníženia záťaže najmä glukózou, ktorá sa rýchlo vstrebáva (pizza, sladkosti, rafinované výrobky z bielej muky, jedlá bohaté na sacharidy a pod). Obmedzenie príjmu a množstva rýchlych sacharidov má priaznivý vplyv na zápal prebiehajúci v pečeni pri nealkoholickom stukovatení pečene. Mnohí ľudia si však myslia, že za ich problémami stoja tuky, keďže sa im ukladajú tuky v pečeni. Áno, aj tuky tu môžu zohrávať negatívnu úlohu, ak sa prijímajú nekvalitné tuky podporujúce zápaly a kombinujú sa pritom s vysokým množstvom rýchlych sacharidov (koláčiky, keksíky, ale aj rôzne croissanty a pod.)


Mnohí ľudia majú tendenciu stále čosi vyjedať. Ako keby sa nevedeli nasýtiť. Toto je pre organizmus a jeho metabolizmus nie veľmi dobré. Stála potreba čosi vyjedať je zároveň znakom zlého metabolizmu. Bohužiaľ pečeň je jeden z orgánov, ktorý si to "odskáče" a u čoraz väčšieho počtu ľudí je preto čoraz viacej problémov s pečeňou.


Aby ste nemuseli často vyjedať, máme tu prípravok zvyšujúci pocit zasýtenia. Pomáha znižovať kalorický príjem a volá sa AppetitControl.


Na podporu metabolizmu je dobré AppetitConrol kombinovať s týmto:


Ak je nealkoholické stukovatenie pečene aj s týmto:

Detox odstraňuje voľné radikály z pečene.




Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

162 views0 comments

Comments


bottom of page