top of page

Môže vás toto obmedzovať v úspešnosti pri regenerácii a oprave poškodených častí vášho tela?

Updated: Oct 4, 2022

Ľudské telo funguje veľmi zaujímavo. Len málo kto si uvedomuje, že telo je neustále vystavované procesu ničenia a zároveň tvorenia. Je to čosi podobné ako to poznáte v domácnosti cez robenie poriadku a neporiadku. Nikdy nekončiaci proces. Poupratujete a čoskoro sa znova vytvorí neporiadok. Menší alebo väčší. A takto to ide dookola celý život.

Telo sa prirodzene neustále opotrebuváva. V skutočnosti to opotrebovanie nazývané starnutím. Ale aby mohlo telo dobre fungovať, sú vytvorené mechanizmy opravy ako napr. vytváranie nových buniek a oprava poškodených. Ak sa pozrieme na naše telo z čoho sa telo skladá, čiže čo potrebujeme na opravu tela, lebo sa to poškodzuje, tak zistíme, že najdôležitejšou zložkou z ktorej sa telo skladá sú bielkoviny.


Bielkoviny sa tiež skladajú z menších častí a tie sa volajú aminokyseliny. Aminokyseliny si predstavte ako kocky Lega z ktorých si skladáte rôzne stavby ako momentálne potrebujete.

Aj aminokyseliny vieme rozdeliť na také, ktoré telo vie vytvoriť samé a niektoré také, ktoré si telo samé vytvoriť nevie. Tie aminokyseliny, ktoré si telo vytvoriť nevie sa volajú esenciálne aminokyseliny. (Esenciálny znamená podstatný, nevyhnutný.)


Esenciálne aminokyseliny sú nevyhnutné preto, lebo bez nich si telo nevie poskladať bielkoviny, ktoré potrebuje na opravu poškodených tkanín, buniek, sú nevyhnutné na tvorbu hormónov alebo látok ovplyvňujúcich nervový systém, psychiku, podieľajú sa na výrobe energie, detoxikácii a pod.


Lenže potrava mnohých ľudí neobsahuje vždy dostatočné množstvo všetkých esenciálnych aminokyselín. A ak začnú esenciálne aminokyseliny chýbať, udeje sa čosi zaujímavé. Poďme sa pozrieť čo.


Spomínal som tu už stavebnicu Lego z ktorej sa má postaviť dom. Pokiaľ existujú všetky kocky potrebné na stavbu domu, postavíte si z kociek Lega dom. Ak je niektorých kociek Lega príliš veľa, po dokončení domu nejaké kocky zostanú a neviete ich použiť. Ak je ich však príliš málo, musíte stavbu v určitom okamihu zastaviť, nepostavíte ju.


Podobne je to aj s aminokyselinami. V našom tele sa z aminokyselín (kociek Lega) tvoria bielkoviny, (z Lega domy). Ak je dostatok všetkých esenciálnych aminokyselín a sú v správnom pomere, telo z nich dokáže poskladať všetky bielkoviny ktoré telo potrebuje.

Ak je niektorých aminokyselín príliš veľa alebo málo alebo nie sú vôbec k dispozícii, výstavba (regenerácia) sa zastaví. Predstavte si to ako keby ste mali v stavebnici Lega príliš málo okien alebo žiadne okná.


Ak telu chýba nejaká esenciálna aminokyselina (stačí jedna) zastaví sa v tele výroba mnohých bielkovín a telo zároveň nevie dobre využívať bielkoviny prijaté z potravy. Ak telo nevie využiť všetky aminokyseliny prijaté z potravy pre nedostatok esenciálnych aminokyselín, musí ich telo vylúčiť alebo sa v tele dokonca môžu poškodiť napr. látkami vznikajúcimi pri zápaloch a strese a takto poškodené aminokyseliny dokonca môžu prispieť k poškodzovaniu tela.


Ako vidíte esenciálne aminokyseliny sú nevyhnutné na regeneráciu, bránia tomu aby sme plytvali aminokyselinami prijatými z potravy, kde neraz mnohé esenciálne aminokyseliny môžu chýbať (napr. v kukurici a obilninách chýba esenciálna aminokyselina lyzín) a pokiaľ chýba jedna esenciálna aminokyselina telo je "nahraté" a nevie dobre skladať bielkoviny. Proces regenerácie sa zastaví, telo sa "niekde zasekne" a je len otázkou času kedy sa to prejaví na zdraví.


Vzhľadom na to, že poznám jedálničky mnohých z vás, viem, že esenciálne aminokyseliny chýbajú nejednému človeku.


Ak sa rozhodnete, že chcete podporiť regeneráciu, chcete znížiť zaťaž tela aby nemuselo vylučovať aminokyseliny prijaté z potravy, ktoré nevie využiť , chcete dobre opravovať telo po strese či pri chorobe, môžete siahnuť po esenciálnych aminokyselinách. Sú potrebné pre správnu regeneráciu a opravu poškodených častí tela a tým aj pre celkové zdravie a vitalitu. Kúpiť si ich môžete tu Essential AMINOkomplex 169g (abczdravia.sk).


Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

664 views0 comments
bottom of page