top of page

Nedostatok tohto minerálu zvyšuje riziko vírusových infekcií a problémov so štítnou žľazou.

Nevyhnutným minerálom pre správne fungovanie tela je selén. V štátoch strednej Európy je množstvo selénu nedostatočné a riziko nedostatku selénu je vysoké. Obsah selénu v potravinách, ktoré sa pestujú najmä na pôdach chudobných na selén (problém európskych pôd), je veľmi nízky. Dobrý prísun selénu je pre väčšinu Európanov takmer nemožný.

Prečo je pre nás dôležitý selén?



Prečo je pre nás dôležitý selén?

Selén je nevyhnutný pre tvorbu selenoproteínov. Selenoproteíny sú bielkoviny s obsahom selénu. Selenoproteíny plnia v tele rôzne úlohy, ako napr.:

- tvorba hormónov štítnej žľazy

Nedostatok selénu môže viesť k hypotyreóze - nedostatočnej činnosti štítnej žľazy.

- majú vplyv na imunitný systém

 Napr. na aktivitu NK buniek (zabíjajú napr. rakovinové bunky a bunky napadnuté vírusmi) alebo tvorbu IgG protilátok.

- majú vplyv na antioxidačný systém

- chránia DNA (genetickú informáciu v bunke)

Nedostatok selénu nemusí byť vždy sprevádzaný jasnými príznakmi – neexistuje žiadny typický symptómový obraz nedostatku selénu. Z tohto dôvodu sa nedostatok často nezistí. Nedostatok selénu je pritom spojený so zvýšeným rizikom vzniku chronických ochorení a zápalov!


Možné následky nedostatku selénu:

- hypotyreóza (nedostatočná činnosť štítnej žľazy)

- znížená imunita

- alergie

- autoimunitné ochorenia

- zvýšený oxidačný stres (spôsobuje zápaly)

- kardiomyopatie ( ochorenia srdcového svalu s poruchou funkcie srdca ako napr. ischemické, chlopňové a zápalové ochorenia srdca)

- zvýšené riziko nádorov

- tehotenský diabetes


Nedostatok selénu a imunita

Niekoľko selenoproteínov (bielkovín s obsahom selénu) sa takmer vždy prejaví v imunitnom systéme. Bielkoviny s obsahom selénu hrajú úlohu pri ukazovaní antigénu (protilátky napr. častice patogénu) bunkám imunitného systému alebo aktivácii imunitných buniek. Nedostatok selénu teda môže viesť k menej účinnej imunitnej odpovedi, čo má za následok zvýšenú náchylnosť na infekcie.


Viaceré štúdie ukazujú, že nedostatok selénu je spojený so zvýšenou náchylnosťou na infekcie RNA vírusmi. Mimochodom, tým sa zvyšuje aj riziko infekcie kovidu, ale aj chrípky. Napr. pri kovide sa u pacientov často zistili nedostatočné hladiny selénu. Extrémne nízke hladiny selénu sa napr. zistili u pacientov s kovidom na jednotkách intenzívnej starostlivosti .


Ak chcete vedieť, či máte dostatok selénu, meranie jeho hladín z krvi je nepresné! Dôležité je merať okrem celkovej hladiny selénu aj hladinu selenoproteínu P, ktorý zásobuje bunky selénom. Selenoproteín P dopravuje selén do buniek, tam sa rozpadá a bunky selén využijú na tvorbu iných, pre ne potrebných selenoproteínov. Selenoproteín je zároveň silným antioxidantom.


Po kovide majú napr. ľudia problémy s únavou, zníženou tvorbou hormónov štítnej žľazy a rôznymi inými problémami. Jeden z dôvodov, prečo je to tak, je to, že sa v tele začnú tvoriť protilátky proti seleproteínu, bielkoviny prenášajúcej selén do buniek a bunky trpia nedostatkom selénu.


Ktorá forma selénu je najlepšia pre tvorbu selenoproteínov?

Pri seléne by sme nemali brať ako hlavný faktor kvality vstrebateľnosť v čreve, ale schopnosť selénu tvoriť selenoproteíny. Dôvod som Vám dnes vysvetlil. Selenoproteíny sú pre naše zdravie najdôležitejšie.


Najlepšia forma na tento účel je seleničitan sodný. Bežne používaný selén metionín sa síce v čreve lepšie vstrebáva ako seleničitan sodný, ale jeho schopnosť tvoriť selenoproteíny je minimálna, navyše, jeho užívanie hrozí predávkovaním (môže byť toxický!!!)


Seleničitan sodný je:

- úplne bezpečný

- nedá sa ním predávkovať

- najlepšie sa zabudováva do selenoproteínov


Preto v našich doplnkoch výživy používame len túto formu selénu. Bezpečný a pre tvorbu selenoproteínov najúčinnejší.

Mimochodom, selén metionín sa tiež v tele rozkladá na seleničitan sodný len tento rozklad nie je dobrý. Preto sa selén metionín ukladá v tkanivách a môže byť toxický.


Seleničitan sodný nájdete napr. tu:




Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

 

37 views0 comments
bottom of page