top of page

Poznáte tento rizikový faktor vplývajúci na chronické ochorenia u detí?

Nepríjemná realita, ktorej musí moderná spoločnosť čeliť, je zvýšená chorobnosť, vrátane chronických ochorení. Chronické ochorenia sa netýkajú len starších ľudí, ale čoraz viac aj detí. Na chronické ochorenia detí má veľký vplyv výživa v tehotenstve.



Niektoré štúdie zistili, že diéta s nízkym obsahom bielkovín počas tehotenstva zvyšuje oxidačný stres v placente a vytvára narušenie metabolizmu. To predstavuje rizikový faktor pre neskoršie chronické ochorenie u detí.

Rodríguez-Rodríguez, P.; Ramiro-Cortijo, D.; Reyes-Hernández, C.G.; López de Pablo, A.L.; González, M.C.; Arribas, S.M. Implication of oxidative stress in fetal programming of cardiovascular disease. Front. Physiol. 2018, 9, 602.


Ekström, E.C.; Lindström, E.; Raqib, R.; El Arifeen, S.; Basu, S.; Brismar, K.; Selling, K.; Persson, L.Å. Effects of prenatal micronutrient and early food supplementation on metabolic status of the offspring at 4.5 years of age. The MINIMat randomized trial in rural Bangladesh. Int. J. Epidemiol. 2016, 45, 1656–1667.


Morales, E.; García-Serna, A.M.; Larqué, E.; Sánchez-Campillo, M.; Serrano-Munera, A.; Martinez-Graciá, C.; Santaella-Pascual, M.; Suárez-Martínez, C.; Vioque, J.; Noguera-Velasco, J.A.; et al. Dietary patterns in pregnancy and biomarkers of oxidative stress in mothers and offspring: The NELA Birth Cohort. Front. Nutr. 2022, 9.


Čo je to oxidačný stres?

Oxidačný stres si predstavte ako hrdzavenie železa. Hrdzavé železo videl asi každý. Ak kyslík reaguje so železom, poškodzuje ho. Preto chránime železné predmety pred kyslíkom rôznymi nátermi a pod. Podobný proces prebieha aj v našom tele, kde bunky, tkanivá, orgány a teda celkové zdravie nepoškodzuje priamo kyslík, ale tzv. kyslíkové a dusíkové radikály. Dostatočný príjem bielkovín počas tehotenstva je preto veľmi dôležitý pre budúce zdravie detí. 


Mnohí ľudia majú nízky príjem bielkovín. Denne vidím jedálničky mnohých ľudí. Nedostatok bielkovín má závažné následky na zdravie, aj keď sa to často nekomunikuje. Ako vidíte, počas tehotenstva je to ešte dôležitejšie, lebo sa to netýka len tela matiek, ale aj ich detí.


Ak hľadáte kvalitný zdroj rastlinných bielkovín máme tu pre Vás náhradu mäsa vo forme fermentovaného a ľahko stráviteľného ryžovo-hrachového bielkovinového koncentrátu, ktorý môžete v kuchyni použiť presne ako mleté mäso.


Tento ryžovo-hrachový bielkovinový koncentrát si môžete kúpiť tu:

Príprava jedál je s týmto bielkovinovým koncentrátom jednoduchá a rýchla.



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

 

56 views0 comments

Comments


bottom of page