top of page

Rezistentný škrob - prebiotická vláknina s mnohými benefitmi pre Vaše zdravie.


Škroby sú ľuďmi vnímané najmä ako zdroj energie. Škroby sa rozkladajú enzýmami v tráviacom trakte na jednoduché cukry, ktoré sa vstrebávajú a slúžia ako zdroj energie. Existujú aj škroby, ktoré sa enzymaticky nevedia rozložiť na jednoduché cukry a neslúžia ako zdroj energie, ale slúžia ako potrava pre dobré baktérie v čreve. Sú teda ako prebiotická vláknina. Takéto škroby nazývame rezistentné škroby.




Prečo je dôležité kŕmiť baktérie prebiotickou vlákninou?

Baktérie v čreve nato, aby prosperovali musia byť pravidelne zásobované pre ne vhodnou potravou. Ak dávame baktériám dostatok potravy (prebiotickej vlákniny), nielen že sa im dobre darí, ale dobré baktérie dokážu z tejto potravy tvoriť antibakteriálne látky, čím bránia premnoženiu choroboplodných baktérií. Toto je veľmi dôležité pre naše zdravie.


Jednou z prebiotických vláknin, ktoré sú mimoriadne vhodné pre zdraviu prospešné baktérie je aj rezistentný škrob. Baktérie premieňajú rezistentný škrob na mastné kyseliny s krátkym reťazcom a najmä kyselinu maslovú. Práve tieto mastné kyseliny s krátkym reťazcom a hlavne kyselina maslová, dokáže veľmi pozitívne vplývať na naše zdravie.


Tu sú výhody, ktoré Vám môže priniesť konzumácia rezistentného škrobu.

- Imunitný systém :

Tým, že rezistentný škrob pozitívne vplýva na mikrobióm a zdravie čriev, môže pomôcť posilniť imunitný systém. Črevné baktérie regulujú odpoveď imunity a aktivujú imunitné bunky v čreve. Mastné kyseliny s krátkym reťazcom (najmä kyselina maslová) majú navyše silný protizápalový účinok. Zápaly sú okrem iného jedným z faktorov znižujúcich odpoveď imunity na patogény.


- Pocit sýtosti a hladina cukru v krvi:

Vyšší obsah rozpustnej vlákniny po jedle, vedie k pomalšiemu vyprázdňovaniu žalúdka. Pomalšie vyprázdňovanie žalúdka má pozitívny vplyv aj na hladinu cukru v krvi, pretože hladina cukru po jedle stúpa pomalšie. Toto je obzvlášť dôležité v prípade cukrovky alebo pri potrebe schudnúť.


- Hnačky:

Črevná mikroflóra metabolizuje rezistentný škrob na mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré upokojujú a regenerujú črevnú stenu. Tieto mastné kyseliny podporujú vstrebávanie vody v hrubom čreve, takže voda je odstránená zo stolice, čím sa znižuje riedkosť stolice. Užívanie rezistentného škrobu pri hnačke zároveň znižuje stratu tekutín. U detí bola tiež preukázaná účinnosť rezistentného škrobu pri hnačke. Dávka u dospelých môže pri hnačke dosiahnuť až 25 gramov rezistentného škrobu denne.


-Hrubé črevo:

Možno sa pýtate, prečo by malo byť hrubé črevo v dobrom stave. Napr. rakovina hrubého čreva patrí medzi najčastejšie vyskytujúce sa rakoviny u nás a je bohužiaľ aj častou príčinou úmrtia. Ak je v hrubom čreve dostatok kyseliny maslovej (vzniká z rezistentných škrobov) poskytuje energiu pre bunky hrubého čreva, znižuje oxidačný stres, má aj protizápalové účinky a znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Kyselina maslová ovplyvňuje pohyblivosť hrubého čreva.


- Protizápalový účinok:

Kyselina maslová, ktorá vzniká v hrubom čreve pri metabolizme rezistentného škrobu vykazuje silnú protizápalovú aktivitu.


- Citlivosť buniek na inzulín:

Kyselina maslová zlepšuje citlivosť buniek na inzulín. Ak je citlivosť buniek na inzulín nízka, je to rizikovým faktorom pre vznik kardiovaskulárnych ochorení , metabolického syndrómu, zvýšeného cholesterolu, vyšších hladín triglyceridov, zvýšeného ukladania tuku v oblasti brucha a vzniku diabetu typu 2.


- Vstrebávanie minerálov:

Užívanie rezistentných škrobov a tvorba mastných kyselín s krátkym reťazcom znižuje pH čreva a dokáže zlepšiť vstrebávanie minerálov, a to vápnika či železa.


- Úzkosť a depresia:

Rezistentný škrob podporuje rast bifidobaktérií, u ktorých sa preukázalo, že výrazne znižujú negatívne pôsobenie stresového hormónu - kortizolu. Ak kortizol pôsobí na človeka dlhodobo, dokáže spúšťať úzkosti a depresie.


- Chudnutie:

Konzumácia rezistentného škrobu spôsobuje, že hladina cukru v krvi, a tým aj hladina inzulínu po jedle menej prudko stúpajú. Silne kolísajúca hladina inzulínu je spúšťačom chutí na jedlo, čo môže ohroziť proces chudnutia. Na podporu chudnutia sa môžu užívať dávka až do 30 gramov rezistentného škrobu denne.


- Cholesterol a triglyceridy:

Rezistentný škrob je schopný znížiť zvýšené hladiny rôznych krvných tukov (cholesterol, triglyceridy).


- Črevné zdravie:

Rezistentný škrob je vhodný napr. pri syndróme dráždivého čreva alebo syndróme deravého čreva ako aj histamínovej intolerancii . Denná dávka môže byť až 25 gramov denne (navyšuje sa postupne)


Dávkovanie

Pri prípravkoch s rozpustnou vlákninou, kde rezistentný škrob patrí, sa môžu u niektorých ľudí vyskytnúť menšie tráviace problémy ako napr. hnačka, vyššia tvorba plynov a pod. Ak sa vám čosi také stane, odporúča sa zavádzať rezistentný škrob po menších dávkach a viackrát denne, aby si črevá zvykli na vyšší príjem vlákniny. Na začiatok by ste mali začať s nižším množstvom denne, rozdeleným do niekoľkých dávok – napríklad 2x denne 1 gram, ak toto množstvo niekoľko dní znášate, dávku možno zvýšiť. Rezistentný škrob sa môže užívať aj spolu s probiotikami. Na rozdiel od vlákniny inulín neobsahuje rezistentný škrob ani fruktózu, a preto je vhodný aj pre osoby s intoleranciou na fruktózu.


Interakcia s liekmi:

Interakcie medzi rezistentným škrobom a liekmi zatiaľ neboli dokázané. Je možné predávkovanie? Rezistentným škrobom sa v zásade len ťažko dá predávkovať. Podľa toho, ako je črevo zvyknuté na vlákninu, sa môže vyskytnúť napríklad plynatosť. Pri veľmi vysokých dávkach ako napr. 100 gramov denne sa môže dostaviť hnačka.


Rezistentný škrob máme vo výrobku Dobrá vláknina, ktorý si môžete zakúpiť na nasledovnom linku:



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

 

38 views0 comments
bottom of page