top of page

Spracované liečivé rastliny majú silnejší a komplexnejší účinok na zdravie

Fermentácia je proces spracovanie potravín za účasti:

-zdraviu prospešných mikroorganizmov (baktérií a kvasiniek)

-enzýmov



Fermentácia potravín, rastlinných častí sa robí z dôvodu:

- predĺženia ich trvanlivosti

- vďaka fermentácii sa dokáže zvýšiť prísun zdraviu prospešných látok


Zdroj: Anal 2019 ; Baruah et al. 2022


Moderná fermentácia prebieha za prísne kontrolovaných podmienok, čo má za následok štandardne vysokú kvalitu a bezpečnosť produktov.


Opakom fermentácie je metóda úpravy potravín nazývaná ultraspracovanie. Ultraspracované potraviny (ľudia ich jedia čoraz viacej, lebo skvele chutia) majú negatívne účinky na zdravie (Asioli et al. 2017; Monteiro et al. 2019).


V procese fermentácie sa cielene používajú také mikroorganizmy, ktoré majú za úlohu dosiahnuť žiadanú zmenu potravín a bylín (aj ich plodov). Cieľom fermentácie je priniesť užívateľovi fermentov (produktov fermentácie) čo najväčší a najpriaznivejší účinok výrobku pre zdravie človeka. Pokiaľ ide o fermentované rastlinné produkty, bolo potvrdené, že procesom fermentácia sa zvyšuje množstvo aktívnych a pre zdravie priaznivo pôsobiacich zložiek. Tieto aktívne a zdraviu prospešné zložky rastlín, zvyšujú antioxidačnú aktivitu a zlepšuje sa účinnosť rastlinných produktov (ktoré sa fermentujú) a sú efektívnejšie využiteľné na terapeutické použitie (Hussain et al. 2016).


Rastliny a ich plody obsahujú prírodné liečivé látky s rôznymi pozitívnymi účinkami ako napr.:

- imunomodulačnými (imunitu dokážu zvyšovať, ale aj tlmiť tak, ako telo potrebuje, aby fungovalo zdravo)

- protizápalovými

- antidiabetickými

- antibakteriálnymi

- protivírusovými

- protiplesňovými

- antialergickými

- a pod.


Liečivé účinky rastlinných látok na zdravie človeka sa využívali a používajú dodnes. V mnohých krajinách je liečba liečivými rastlinami aj v súčasnosti väčšinovou liečbou pre milióny ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že viac ako tri štvrtiny populácie "rozvojových" krajín používa bylinné lieky na svoju základnú zdravotnú starostlivosť (Luqman, Rizvi, Beer, Khare a Atukeren, 2014). Dôkazy podporujú užitočnosť bylín pri liečbe rôznych ľudských ochorení a porúch zdravia (Luqman et al., 2014).


Fermentácia za pomoci mikroorganizmov a ich enzýmov je veľmi dôležitou technológiou na spracovanie liečivých rastlín a ich plodov, aby sa zabezpečilo:

- zlepšenie ich účinnosti

- zníženie potenciálne nežiaducich účinkov


Zároveň sa ukázalo, že proces fermentácie zlepšuje biologické vlastnosti rastlín, zeleniny a bylín, ktoré boli takto spracované.


Mikroorganizmy, ktoré sa na proces fermentácie používajú, dokážu vytvárať rôzne biologicky aktívne látky ako sú napr. enzýmy.


Vo fermentoch sa nachádzajú napr. tieto enzýmy:

- proteáza (štiepi bielkoviny)

- amyláza (štiepi škroby na jednoduché cukry)

- celuláza (štiepi celulózu, ktorú v potrave prijímame)

- a pod.


Mikroorganizmy podieľajúce sa na procese fermentácie dokážu meniť rastlinné látky a tvoria z nich nové aktívne, zdraviu prospešné látky. Takto sa vo fermentoch vytvára unikátnu zmes, ktorá je odlišná a účinnejšia v porovnaní s tým ako sa nachádza v rastline či jej plode. Zdraviu prospešné látky, ktoré vznikajú v procese fermentácie, môžu byť aj koncentrovanejšie, pretože mikroorganizmy môžu počas svojej "skonzumovať" neliečivé zložky rastlín a vo fermentoch je ich oveľa menej ako v samotnej rastline či jej plode.


Fermentácia liečivých bylín a ich častí je spojená aj so zmenami pomeru výživných a anti-nutrične pôsobiacich zložiek. To v konečnom dôsledku ovplyvňuje vlastnosti produktu, ako je biologická aktivita a stráviteľnosť (Heiniö, RL, et al., 2003, Katina, K., et al., 2007).


Fermentácia zlepšuje biologickú aktivitu liečivých zložiek získaných z rastlín a vedie k:

- zlepšenému terapeutickému potenciálu fermentáciou upravených liečivých bylín

- vyššej účinnosti

- zníženej potenciálnej škodlivosti niektorých látok, ktoré sa v bylinách nachádzajú


Záver:


Kľúčovú úlohu v procese fermentácie zohrávajú zdraviu prospešné mikroorganizmy (Lin, YL, a kol. , 2008, Miyake, Y., a kol., 2005.)


Fermentácia zlepšuje liečivé vlastnosti rastlinných látok, ktoré sú dôležité tak pri liečbe, ako aj prevencii chorôb (Choi & Kang, 2003).


V posledných rokoch narastá záujem o túto technológiu pre jej schopnosť vytvárať nové aktívne zlúčeniny so silnejším liečivým účinkom. (Wu et al., 2013)


Dnes vám chcem predstaviť SYMPETUS BITTER bio ferment-komplex. Je to zeleninový fermentovaný nápoj v kvalite raw food na báze vybraných liečivých bylín (artičoky, listy žihľavy, semená brokolice, koreň horca, chmeľové šištičky, listy púpavy, listy mäty piepornej, tymianu, liečivej huby reishi, rebríčka, mletých hroznových jadierok, palina) ponúkajú citlivú zmes účinných látok, špeciálne prispôsobených citlivým metabolickým procesom ľudského organizmu a 24 mikroorganizmov, ktoré sú vhodné pre:

- dobré trávenie

- zdravý črevný mikrobióm

- pre správne fungovanie pečene

- podporu detoxikácie


SYMPETUS BITTER bio ferment-komplex

- podporuje dobré trávenie

- podporuje zdravú chuť do jedla pri nechutenstve

- podporuje správne fungovanie pečene (napr. vhodné pri stukovatenej pečeni)

- podporuje správnu detoxikáciu

- vhodné pre reguláciu krvného cukru

- má antioxidačné vlastnosti

- zlepšuje kontrolu chuti do jedla (horká chuť potláča chuť na sladké)


SYMPETUS BITTER bio ferment-komplex si teraz v akcii môžete kúpiť tu:





Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

 
 
 

Comentarios


bottom of page