top of page

Takto môžu vplývať konzervačné látky na mozog...


Mnohé prísady používané v potravinárskom priemysle sú považované za jeden z hlavných problémov kvality konzumovaných potravín. Ich vplyv na zdravie môže byť natoľko závažný, že už boli aj také úvahy, že niektoré z nich by mali byť vystavené toxikologickému hodnoteniu a farmakologickému testovaniu. Medzi najproblematickejšie prísady patria rôzne zlúčeniny dusíka.



Konzervačné látky používané v potravinárskom priemysle majú rôzne škodlivé účinky. Od negatívneho vplyvu na črevo, črevný mikrobióm, cez aktivovanie zápalových reakcií až po možnú podporu procesov spojených s nekontrolovaným bujnením buniek. Potrava človeka je kľúčovou zložkou, ktorá môže prispieť tak k ochrane zdravia, ako aj k podpore a vzniku ochorenia. Napr. niektoré trendy pri liečbe onkologických ochorení počítajú s podporou prírodných látok tak pri zlepšovaní onkoliečby, ale aj pri ochrane zdravých tkanív, ktoré by mohli byť onkoliečbou poškodené.


Každopádne jeden fakt je to, že ak ľudia užívajú mnohé prírodné látky vytvorené rastlinami, sú pre nich zdravotným prínosom. Toto platí aj pre tymochinón. Nachádza sa v semiačkach černušky siatej. Táto látka je po tisícročia používaná v tradičnej medicíne mnohých národov a jej liečivé účinky už poznali starí Egypťania. A práve tymochinón je jednou z látok, ktorá dokáže chrániť mozog pred škodlivým vplyvom dusíkových zlúčenín, ktoré sa používajú v potravinárskom priemysle.


Zlúčeniny dusíka  používané v potravinách dokážu mať negatívny vplyv na centrálny nervový systém (mozog), a ak ho užívali potkany nameral sa:

- zvýšený oxidačný stres

- zvýšila sa tvorba zápalových látok

- znížila sa tvorba detoxikačných a antioxidačných látok v bunkách

- zvýšilo sa odumieranie buniek mozgu


Keď sa tkanivá mozgu vystavili účinku tymochinónu viedlo to k náprave poškodenia mozgu spôsobeného dusíkovými zlúčeninami, ktoré sa používajú ako konzervanty.

1, Oxidačný stres sa znížil.

2, Zvýšila sa koncentrácia antioxidačných a detoxikačných molekúl v bunke.

3, Znížili sa zápalové látky.

4, Znížilo sa odumieranie buniek.


Mnohí sa ma neraz pýtate či má zmysel užívať doplnky výživy, keď mi nič nie je. Ja ľuďom tvrdím, že áno. Dnes sme v kontakte s tak veľa chemikáliami, a to nielen v potravinách. Ich účinky na naše telo sú nepriaznivé. Na ich účinky nezomriete hneď, ani problémy vám nespôsobia zo dňa na deň, ale jedného dňa prepuknú. A potom sa ľudia pýtajú prečo, veď nič závažné sa v ich živote nestalo.


Bohužiaľ stalo. Len málokto má tú vedomosť. Lebo ak čosi nevieme, necítime to, neznamená to, že sa to nedeje. A dnešný kritický stav zdravia väčšiny ľudí je výsledkom nevedomosti a nečinnosti ľudí ohľadom nápravy škôd na ich zdraví, ktoré sa denno-denne "páchajú".


Tymochinón je cenná látka pre naše zdravie, ktorá je však veľmi nestabilná. Časom sa stráca (napr. v olejoch). Existuje veľmi málo extraktov resp. olejov na svete, kde vedia výrobcovia dosiahnuť to, aby tam bolo garantované množstvo tymochinónu a nestrácal sa. V našom výrobku máme použitý práve takýto extrakt, kde je garantované množstvo tymochinónu a je stabilný.


Tymochinón sa nachádza v tomto produkte:




Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

96 views0 comments

Comments


bottom of page