top of page

Takto vplýva črevo na jedno z najnepríjemnejších kožných ochorení.

Napriek tomu, že kožné ochorenia postihujú čoraz viacej ľudí, mnohí ľudia stále nevedia, že to, čo sa deje na koži, má neraz (reps. takmer vždy) svoje korene aj v čreve. Dnes Vám ukážem, ako môže dianie v čreve negatívne vplývať na vznik žihľavky a priebeh tohto ochorenia.



Žihľavka je kožné ochorenie charakterizované vznikom červených, svrbivých pupencov a opuchmi. Opakovaný vznik pupencov sprevádza intenzívne svrbenie, čo môže spôsobovať ťažkosti v priebehu dňa a dokonca v noci narušiť spánok. Postihuje mnohé časti tela ako napr. očné viečka a pery, genitálie, jazyk, ruky a nohy.


Štandardná liečba žihľavka najčastejšie prebieha predpisovaním antihistaminík. Toto ochorenie, ktoré sa prejavuje na koži úzko súvisí so zle fungujúcim imunitným systémom a črevom (črevo je základ imunity). Žihľavka je spojená so zníženou rozmanitosťou črevného mikrobiómu. Jedna z posledných štúdií vykonaných tohto roku ukazuje, že zmeny v mikrobióme čreva hrajú úlohu pri vzniku a vývoji choroby. (Zhu et al., Nature Communications 2024; 15: 112). Urobili sa experimenty, v ktorých boli vzorky stolice od pacientov so žihľavkou a zdravých jedincov transplantované do myší, ktoré nemali žiadny mikrobióm.


Transplantácia črevného mikrobiómu od pacientov so žihľavkou (nie od zdravých darcov - ľudí bez žihľavky) - zvýšila črevnú priepustnosť čreva (syndróm deravého čreva) u myší a viedla k tomu, že bunky imunitného systému, nazývajúce sa mastocyty (žírne bunky) uvoľňovali zápalové látky v koži zvierat. Práve nadmerné vyplavovanie látok z mastocytov vrátane histamínu spôsobuje napr. svrbenie či opuch. Ak boli do tiel zvierat transplantované kmene baktérií, ktoré tvoria protizápalové mastné kyseliny s krátkym reťazcom a v čreve sa zvýšila ich tvorba (mastných kyselín z krátkym reťazcom), znížil sa v koži počet buniek imunitného systému - mastocytov, ktoré sa podieľajú na chorobných procesoch na koži a znížilo sa aj uvoľňovanie zápalových látok z mastocytov ako napr. histamínu (spôsobuje napr. svrbenie či opuchy kože).


Toto pozorovanie vykonané v experimente potvrdzuje protizápalové účinky mastných kyselín s krátkym reťazcom. Štúdia ukázala, že mimoriadne účinné sú najmä mastné kyseliny s krátkym reťazcom nazývajúce sa probionát a butyrát. Čoraz viacej sa hovorí, že črevný mikrobióm vplýva na stav mnohých častí tela a môže prispieť k vzniku a rozvoju kožných ochorení vrátane žihľavky. Preukázalo sa, že zloženie črevnej mikroflóry je pri žihľavke zmenené. Zmena črevného mikrobiómu je rizikový faktor aj pri alergických ochoreniach (žihľavka je neraz spojená aj s alergiami) . Pacienti so žihľavkou majú znížené hladiny mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré bránia zápalom a aktivácií mastocytov (mastocyty sú bunky imunitného systému nadmerne aktivované pri žihľavke či alergii). Zmeny črevného mikrobiómu u pacientov so žihľavkou vplývali na hladinu zápalov, trvanie ochorenia a odpoveďou pacientov na liečbu.


Mastné kyseliny s krátkym reťazcom sú silné protizápalové látky tvoriace sa v čreve, ak:

- máme v čreve tie správne baktérie, ktoré ich tvoria

- ak majú baktérie v čreve dostatok látok, z ktorých ich vytvárajú (rozpustné vlákniny)


Ľudia, ktorí trpia kožnými ochoreniami, no nielen nimi, kde sa podieľa imunita na vzniku a priebehu ochorení (napr. všetky choroby, kde sa predpisujú antihistaminiká sú spojené s imunitou, ale aj kortikoidy a pod.) by mali vedieť, že je dôležité, aby riešili aj črevo. Lebo dianie v čreve má veľký vplyv na imunitu vrátane tlmenia zápalov cez mastné kyseliny s krátkym reťazcom.


Ak rozmýšľate, ako si zabezpečiť dostatok baktérií, ktoré tvoria butyrát (protizápalová mastná kyselina s krátkym reťazcom, ktorá napr. chýbala pri žihľavke), môžete užívať pravidelne Nutri-absorb. Nutri-absorb obsahuje patentovaný rastlinný extrakt, ktorý dokázateľne zvýšil množstvo baktérie faecalibacterium prausnitzii v čreve o 420% . Faecalibacterium prausnitzii je v čreve jedna z najdôležitejších baktérií tvoriacich butyrát.


Okrem toho je dôležité dodať prebiotické látky, z ktorých sa protizápalové mastné kyseliny tvoria. Napr. akáciovú vlákninu, špeciálne cukry ako napr. tagatózu a pod.


Výrobky na podporu protizápalovej aktivity v čreve nájdete tu:


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

 

51 views0 comments
bottom of page