top of page

Toto by mala vedieť každá žena, ktorá chce otehotnieť, ale aj tá, ktorá je tehotná.

Pre každú ženu, ktorá chce mať deti, je pravdepodobne najväčšou túžbou, okrem samotnej túžby po dieťati, aj jeho zdravie. Aby mala žena zdravé deti, je dôležité splniť mnohé podmienky. Jednou z nich je správna výživa matky. Prečo je to dôležité sa dozviete v nasledujúcom texte.



Nedostatočná výživa matky vedie k oxidačnému stresu. Oxidačný stres je stav, pri ktorom je telo poškodzované agresívnymi voľnými radikálmi. Výživový stav matky je kritickým a určujúcim faktorom (činiteľom) pre zdravie dieťaťa. Matky, ktoré konzumujú stravu chudobnú na živiny (typicky západná strava, ktorá nám tak chutí) s nedostatočným prísunom antioxidantov, môžu vytvoriť stav oxidačného stresu. *

*ZDROJ /Rodríguez-Rodríguez, P.; Ramiro-Cortijo, D.; Reyes-Hernández, C.G.; López de Pablo, A.L.; González, M.C.; Arribas, S.M. Implication of oxidative stress in fetal programming of cardiovascular disease. Front. Physiol. 2018, 9, 602./


Aby ste mali predstavu, aký nebezpečný môže byť oxidačný stres, uvediem Vám príklad. Oxidačný stres môže hrať dôležitú úlohu pri zakrpatení detí. Zakrpatené deti mali nielen zvýšený oxidačný stres, ale aj zníženú antioxidačnú obranu v porovnaní so zdravými deťmi.



Tehotenstvo si vyžaduje od ženy tieto dve dôležité veci:

1. Zvýšený príjem makroživín, napr. bielkovín či kvalitných tukov.

2. Zvýšený prísun mikroživín, kam patria vitamíny, minerály, stopové prvky ako zinok, meď, selén, železo a pod.


Všetky tieto makro a mikroživiny sú potrebné pre telo matky, ako aj pre správny vývoj plodu. Podvýživa matky prispieva k narušeniu rastu plodu, čo zvyšuje riziko úmrtia novorodenca (Aly a kol.).


Mnohé ženy sa pri tehotenstve sústredia len na doplnenie kyseliny listovej, pretože vedia, že je potrebná pre správny vývoj dieťaťa. Len málo žien si však uvedomuje význam iných mikroživín či antioxidantov. Napríklad štúdie naznačujú, že nedostatok selénu je spojený s rôznymi tehotenskými poruchami ako:

  • potrat

  • preeklampsia

  • tehotenská cukrovka

  • tehotenstvom vyvolaná hypertenzia

  • defekty neurálnej trubice

  • obmedzenie rastu plodu

  • predčasný pôrod


Rovnako dôležitý je zinok. Zinok je minerál, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri plodnosti žien, v tehotenstve, ale aj pri raste a vývoji plodu. Neadekvátne hladiny zinku sú spojené s:

  • abnormálnym vývojom vaječníkov

  • zhoršeným dozrievaním vajíčok

  • zvýšeným rizikom spontánnych potratov

  • nedostatok zinku u matky počas tehotenstva predstavuje aj riziko nízkej pôrodnej hmotnosti

  • nedostatok zinku sa ukázal ako potenciálny rizikový faktor pre rozvoj preeklampsie

  • znížené hladiny zinku sú spojené s vážnymi následkami pre matku a jej plod, vrátane popôrodného krvácania a predčasného pôrodu


forIMUN je doplnok obsahujúci minerály, vitamíny, stopové prvky a iné látky dôležité nielen pre správne fungovanie imunity, ale aj pre telo ženy v tehotenstve, vrátane selénu a zinku.


forIMUN si môžete kúpiť tu: https://www.abczdravia.sk/forimun-60-kapsul


Pre zníženie oxidačného stresu je dobré siahnuť po silnom antioxidante, ktorým je OPC.



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

 


1,447 views0 comments

תגובות


bottom of page