top of page
Search

Toto je pre ženy veľkým zdravotným rizikom. A v pozore by mali byť ženy, ktoré majú úbytok pohlavných hormónov

Inzulínová rezistencia je stav, pri ktorom bunky menej reagujú na hormón inzulín (slúži na "zatláčanie" glukózy do buniek). To vedie k zvýšenej hladine glukózy v krvi - hyperglykémia.

Následky inzulínovej rezistencie (straty citlivosti buniek na inzulín) môžu byť rôzne, napr.:

- ateroskleróza

- metabolický syndróm (zvýšený krvný tlak, nezdravý pomer medzi LDL a HDL cholesterolom, vyššia hladina triglyceridov v krvi, väčší obvod pása - 102 cm u mužov a u žien 88 cm, obezita)

- nealkoholické stukovatenie pečene

- syndróm polycystických vaječníkov

- rôzne neurodegeneratívne ochorenia

- syndróm obštrukčného spánkového apnoe

- a pod.


Syndróm spánkového apnoe je porucha spánku, charakterizovaná opakovaným zastavením dýchania spojená s chrápaním. Toto je sprevádzané znížením nasýtenia krvi kyslíkom a prebúdzaním. Je to rizikovým faktorom pre vznik srdcovo-cievnych ochorení ako ateroskleróza, mozgová príhoda, srdcové zlyhanie, vysoký krvný tlak. Cez deň bývajú ľudia s týmto problémom nevyspatý, depresívny, unavený, ráno mávajú bolesti hlavy, trpievajú na pálenie záhy a majú poruchu sexuálnych funkcií.


Na vzniku inzulínovej rezistencie sa u žien podieľa aj úbytok pohlavných hormónov - estrogénov. Ak majú ženy dostatok pohlavných hormónov, má to pre ne ochranné účinky, čo sa týka inzulínovej rezistencie. Po menopauze, ako klesá hladina pohlavných hormónov, môže dôjsť k narušeniu straty citlivosti na inzulín. Preto sa so zmenami hormonálneho systému ženy čoraz častejšie stretávajú s následkami straty citlivosti buniek na inzulín, ktoré opisujem vyššie.


Na podporu zdravej hladiny ženských pohlavných hormónov (a po menopauze) je vhodný výrobok FeminaBalance https://www.abczdravia.sk/medved-natural-feminabalance-60-kapsul


Na zlepšenie inzulínovej citlivosti a zníženie hladín glukózy v krvi je dobrý výrobok Long Vida optimalizovaný kurkumín


Aby sa telo nezaťažovalo vysokou hladinou glukózy je optimálne s každým jedlom prijímať dostatok bielkovín. Pomalý prísun glukózy do tela je veľmi dôležitý pre to, aby nevznikala strata citlivosti buniek na inzulín spôsobovaná prudkým nárastom krvného cukru po jedle. Bielkoviny spomaľujú vstrebávanie glukózy a tým prispievajú k stabilizácii glukózy v krvi. Je to veľmi dôležité pre udržanie zdravia.


Ak nemáte v obľube mäso ako zdroj bielkovín ako vhodná rastlinná alternatíva mäsa je fermentovaná hrachovo - ryžová bielkovina. Dá sa jednoducho pripraviť (ako mleté mäso) a použiť ako alternatíva k mäsitému jedlu. Môžete si ju v akcii kúpiť tu: https://www.abczdravia.sk/medved-natural-protein-granulat-300g


Viem, že mnohé ženy trápia problémy, ktoré opisujem. Dúfam, že po dnešnom článku lepšie pochopíte prečo sa to deje. Zároveň vám aj dávam návod ako to riešiť, aby ste sa vyhli nepríjemným následkom tohto stavu, ktorú čaká každú jednu ženu.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team


 
 
 

Komentarai


bottom of page