top of page

Toto urobí dobrý šéf, ktorý zistí, že má v kolektíve toxického pracovníka! A čo to má spoločné s Vaším zdravím?

Updated: 11 hours ago


Poznáte to asi všetci. Ste dobrý pracovný kolektív. Dokážete jeden druhého podržať, viete dať jeden druhému porozumenie, správate sa k sebe dobre, neohovárate sa, ste voči sebe úprimní a pomáhate si. Toto je sen asi každého človeka. Žiť, pracovať v takomto prostredí. Viem, že mnohí v takom aj žijú a pracujú. Prináša to človeku šťastie a pocit naplnenia.



Ak to máte v práci tak, ako to opisujem, vďaka tomu dosahujete dobré pracovné výsledky, do práce sa tešíte, z práce chodíte domov a neprinášate si z práce domov žiadne stresy. Takúto atmosféru sa inak snažíme v práci držať aj v našej firme. Uvedomujem si, že iba v uvoľnenej atmosfére, kde panuje porozumenie, priateľstvo, rešpekt jeden k druhému, sa dajú dosahovať dobré pracovné výkony.


A teraz si predstavte, že do takéhoto kolektívu, kde všetko klape ako švajčiarske hodinky, príde jeden človek, ktorý príde ráno namosúrený, na všetko frfle, hundre, tvrdí, že to alebo ono sa nedá, kritizuje kolegov, znevažuje ich prácu a pod. Stačí jeden takýto človek a dokáže znepríjemniť život iným. Mnohí ľudia v kolektíve zrazu nepodávajú výkon ako predtým, iní chodia domov nasrdení a prenášajú stres z práce na deti a partnera, niektorí dokonca podajú výpoveď a len málokto sa zrazu teší do práce. Ak je šéf normálny a vidí to, vie, že toto ohrozuje celú firmu a človeka, ktorý to zapríčinil vyhodí z práce, lebo správanie jedného človeka ohrozuje celú firmu. Ak ho nevyhodí, následky pre firmu môžu byť fatálne vrátane krachu. No nielen krach firmy, ale krach vzťahov pracovníkov v domácnosti, lebo jeden z partnerov už nedokázal zvládnuť emócie svojho druha, ktorý dlhodobo chodil z práce v zlom stave. Často tým trpia deti, kde si napätie a frustráciu z diania v práci človek vybije na deťoch (nie kolegovi!) a pod.


Napätie, problémy, stres, konflikty a pod. Nič príjemné a všetci sa tomu snažíme vyhnúť.

Toto isté sa deje ale v tele počas starnutia. Zdravé bunky sa "vďaka" starnutiu ako takému, ale aj iným faktorom ako napr. oxidačný stres, časté ožiarenie napr. röntgenom, zlej strave a pod. začnú správať ako zamestnanec, ktorého som opísal v texte vyššie.


Tieto starnúce bunky alebo inak sa nazývajúce "zombie" bunky, sú pre ostatné zdravo fungujúce bunky veľmi nebezpečné - toxické. Otravujú svoje okolie, znemožňujú iným bunkám správne pracovať a lákajú ich na svoju "stranu", aby škodili. Tieto "zombie bunky" pracujú nonstop na likvidácii svojho prostredia. Ak im to dovolíme, skôr či neskôr dokážu nakaziť svoje okolie.


Po čase prácu "zombie buniek" vidíte ako stratu výkonnosti, únavu, poruchy imunity, nástup rôznych zdravotných problémov, zrýchlené starnutie, zlú odolnosť voči stresu a pod.

Pre zachovanie zdravia je dôležité, aby tieto bunky šli z tela von. Rovnako ako je pre šéfa dôležité, aby vyhodil toxického zamestnanca, ktorý rozvracia kolektív v práci (to je prejav zodpovednosti šéfa). Na to, aby ste takéto bunky vedeli z tela vyhadzovať, môžete na to použiť látky nazývajúce sa senolytiká.


Senolytiká sú látky, ktoré dokážu spomaliť starnutie a odstraňovať starnúce, toxické - "zombie" bunky – poškodené bunky, ktoré sa síce nemôžu množiť, ale môžu uvoľňovať látky, ktoré otravujú svoje okolie a znemožňujú mu dobre pracovať.


Takéto senolytikum nájdete v akcii aj tu


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

 

24 views0 comments
bottom of page