top of page

Toto vedie k poruchám spánku, úzkosti, depresívnym náladám a bolesti.

Len málokto si spája duševné zdravie alebo zvýšený výskyt bolesti s tým, čo človek jedáva. Pritom strava má veľký vplyv na metabolizmus a cez metabolizmus aj na psychiku, spánok či bolesť.



Aby ste pochopili, čo vedie k problémom, ktoré opisujem v názve dnešného článku, poďme sa zoznámiť so stratou citlivosti buniek na inzulín, ktorá sa nazýva inzulínová rezistencia. Ako sa u ľudí vytvorí inzulínová rezistencia ? A prečo je to u človeka problém?


Inzulínová rezistencia - strata citlivosti na inzulín - vzniká v dôsledku nadmerného príjmu sacharidov. Sacharidy sa rozkladajú na glukózu, ktorá sa dostáva do krvi. Na využitie glukózy v bunkách je potrebný hormón inzulín. Inzulín “zatláča” glukózu z krvi do buniek. Ak sú však bunky dlhodobo vystavené vysokej hladine inzulínu, vďaka vysokej hladine cukru (glukózy), ich citlivosť na inzulín klesá. Inak pri bežnej strave, ktorú majú mnohí ľudia, nič nezvyčajné.

Pri inzulínovej rezistencii je na zavedenie rovnakého množstva glukózy do bunky potom potrebné viac inzulínu.


To vedie k tomu, že množstvo inzulínu sa musí ďalej zvyšovať, aby sa odstránila glukóza z krvi, čo následne vedie k ďalšiemu zníženiu účinnosti inzulínu. To vytvára nasledujúci začarovaný kruh:

1. príjem (príliš) veľkého množstva sacharidov si vyžaduje viac inzulínu

2. zvýši sa vylučovanie inzulínu

3. účinok inzulínu na bunku klesá

4. dochádza k ďalšiemu zvyšovaniu hladiny inzulínu v dôsledku jeho nižšej účinnosti

5. takto sa to točí dokola a vrcholí to s cukrovkou (cca 600 000 ľudí ju u nás už má a počet ľudí s cukrovkou rastie)


Inzulínová rezistencia sa prejavuje napr. cez zvýšenie LDL cholesterolu, zníženie HDL cholesterolu a zvýšenie trygliceridov. Samozrejme prejavov je viac, ale toto mnohí z Vás poznáte a neraz mi komunikujete, že to neviete vyriešiť. Keď to lekár zistí, zakáže Vám jesť živočíšne tuky, pritom krvné tuky a LDL sa zvyšujú cez stravu bohatú na sacharidy a inzulínovú rezistenciu, nie cez tuky zo živočíšnych jedál.


Ak je narušený príjem glukózy do vnútra bunky v dôsledku inzulínovej rezistencie, vo vnútri bunky je nedostatok glukózy a hrozí nielen zvýšenie hladiny cukru v krvi, ale hrozí aj nedostatok energie v bunke. Pre mozog je správny metabolizmus glukózy veľmi dôležitý a rovnako aj dobré zásobovanie energiou. Ak mozgové bunky stratia citlivosť na inzulín aj mozgové bunky trpia nedostatkom energie. Narušenie inzulínovej citlivosti vedie cez rôzne mechanizmy k narušeniu tvorby serotonínu - hormónu šťastia. Klesá hladina serotonínu. Zároveň sa narúša citlivosť buniek na serotonín. Bunky sú menej citlivé na pôsobenie serotonínu.


Serotonín je pritom dôležitý lebo:

- uľavuje od bolesti

- pôsobí proti úzkosti a antidepresívne

- pôsobí relaxačne

- pôsobí spánok podporujúco

- reguluje chuť do jedla

- podporuje cirkadiánny rytmus - cyklus, počas ktorého prebiehajú všetky dôležité biologické a fyziologické procesy v našom organizme na úrovni mysle aj tela


Vysoké hladiny inzulínu večer (sladkosti, alkohol - pivo, jedlá bohaté na sacharidy) a v noci spomaľujú tvorbu rastového hormónu ( dôležitý pre správnu regeneráciu, obnovu poškodených buniek). Zároveň v dôsledku straty citlivosti buniek na inzulín dochádza k strate cirkadiánneho rytmu, poruchám spánku, úzkosti, depresívnym náladám a zvýšenej bolesti.


Metabolický stres, ktorý vzniká zároveň aj:

- podporuje zápaly

- vyčerpáva antioxidačný systém chrániaci nielen mozog

- vedie k podráždeniu

- vedie k tvorbe látok, ktoré zvyšujú bolestivosť


Ako vidíte len z tohto, čo som Vám ukázal, je strava pre Vaše celkové zdravie neskutočne dôležitá. Poruchy spánku sú zároveň príčinou porúch imunity, rizikovým faktorom rakoviny, lieky potláčajúce bolesti ničia črevo a zničené črevo zase zle vplýva na imunitu, psychiku, spánok atď. atď. Ľudia sa ocitajú v začarovanom kruhu problémov.


Keď ľuďom s psychickými problémami, zvýšeným zlým cholesterolom, poruchami spánku a pod. navrhnem zmenu stravy s výrazným obmedzením sacharidov, pozerajú sa ľudia na mňa divne. Veď ako môžu jesť stravu bohatú na tuky, keď oni majú krvné tuky zvýšené spolu so zvýšeným cholesterolom?! Čo má spoločné psychika či spánok so stravou a bolesťou?! Ich telo si predsa pýta sacharidy. Vtedy sa dokonca ukľudnia.


Bohužiaľ sa len málo ľudí chce pozrieť na vplyv metabolizmu, teda aj stravy, na ich zdravie. Riešením je pritom zmena stravy na nízkosacharidovú, kde sa hlavným zdrojom energie stávajú tuky a ketóny a prijíma sa dostatok bielkovín a zeleniny. Pre tých, čo nechcú jesť z takých alebo onakých dôvodov viacej mäsa alebo mäso nechcú jesť vôbec, máme tu náhradu mäsa vo forme fermentovaného a ľahko stráviteľného ryžovo-hrachového bielkovinového koncentrátu, ktorý môžete v kuchyni použiť presne ako mleté mäso.


Tento ryžovo-hrachový bielkovinový koncentrát si môžete kúpiť tu:

Príprava jedál je s týmto bielkovinovým koncentrátom jednoduchá a rýchla.


Pre tých, ktorí si chcú udržiavať hladinu glukózy v krvi stabilnú a nechcú, aby im kolísala smerom hore, a nevznikala tak inzulínová rezistencia (so všetkými následkami) je vhodné na stabilizáciu hladinu glukózy v krvi užívať toto:




Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

1,361 views0 comments

Comments


bottom of page