top of page

Čo môže spustiť rakovinu?

Budete v šoku, keď zistíte, koľkí ľudia majú tento problém a je to príčinou vzniku rakoviny pečene.



Rakovina patrí asi medzi najväčšie zdravotné "strašiaky". Už dávno rakovina nie je zdravotným problémom ľudí len vo vyššom veku. Neraz postihuje mladých ľudí. Tak ako rakovina vzbudzuje u ľudí strach, mnohí ľudia sú ľahostajní voči tomu, čo rakovinu dokáže spustiť.


Na vzniku a rozvoji mnohých chorôb hrajú dôležitú úlohu zápalové reakcie. Ak zápalové reakcie prebiehajú dlhodobo a prejdú do chronicity, ovplyvňujú mnohé iné funkcie v organizme ako napr. imunitné reakcie, hormonálny systém, psychiku a pod. Zápalové procesy sa podieľajú aj na vzniku a priebehu rakovine pečene.


Preto sú pre vznik a priebeh rakoviny rizikové ochorenia pečene, pri ktorých prebieha v pečeni chronický zápal ako napr.:

- infekcia hepatitídy B a C

- ochorenia pečene spôsobené alkoholom

- stukovatená pečeň, ktorá je spojená s narušením metabolizmu (tento problém je dnes na veľkom vzostupe a neraz ho majú aj deti!)


Zápal bol spojený aj s rastom nádoru, tvorbou nových ciev v nádore (je to dôležité pre to, aby sa nádor mohol rásť) a s metastázami.


Zdroj: Zou, Z.; Zhao, M.; Yang, Y.; Xie, Y.; Li, Z.; Zhou, L.; Shang, R.; Zhou, P. The role of pyroptosis in hepatocellular carcinoma. Cell. Oncol. 2023, 46, 811–823.


Dnes má mnoho ľudí zápal pečene, ktorý sa nazýva tak nevinne, nealkoholové stukovatenie pečene. Počet ľudí s týmto ochorením pečene každoročne pribúda. Veľa ľudí si dokonca od lekára vypočujú vetu že "veď to dnes má veľmi veľa ľudí, to nič nie je" (toto mám od ľudí, ktorým to lekári po zistení problémov s pečeňou povedali a jednalo sa o viacero prípadov z rôznych častí Slovenska).


Nealkoholické stukovatenie pečene, je pravdepodobne jedno z najviac podceňovaných ochorení. Napriek tomu, že sa jedná o zápalový proces. Zápal prebiehajúci v pečeni nielenže dokáže prerásť do cirhózy pečene, ale ako som vám ukázal aj do rakoviny. Tej rakoviny, ktorej sa ľudia boja ako "čert kríža". Zápal, ktorý sa nazve tak nevinne (nealkoholové stukovatenie pečene) a je aktívnym spúšťačom rakoviny. Veď to nebolí a má to už veľa ľudí a dá sa s tým v pohode roky žiť bez nejakých väčších komplikácií.


Jedna z príčin vzniku zápalu v pečeni (nealkoholického stukovatenia pečene) je narušený črevný mikrobióm. Ak sa naruší mikrobiálne zloženie čreva, môžu sa nadmerne tvoriť látky, ktoré prenikajú do pečene a dokážu tam spustiť zápalový proces. Veľa ľudí si tento fakt neuvedomuje a preto sa nesústreďuje pri problémoch s pečeňou na črevo. Črevo a pečeň sú pritom úzko spojené. Preto veľa ľudí, ktorí sa snažia riešiť problémy s pečeňou často ani po mesiacoch rôznych terapeutických prístupov nevedia dosiahnuť zlepšenie zdravotného stavu pečene. Často nebola riešená príčina vzniku zápalu v čreve a odstraňovanie následkov nestačí.


Ja vám pre zlepšenie prostredia čreva odporúčam napr. Regiogan bitter mild, ktorý obsahuje probiotické baktérie a fermentované liečivé bylinky, ktoré majú :

- protizápalový účinok

- podporujú dobré trávenie

- podporujú detoxikáciu

- podporujú zdravú funkciu pečene


Regiogan bitter mild si môžete kúpiť tu:


Na podporu pečene sú dobré aj tieto doplnky, ktoré majú protizápalový účinok na pečeň a detoxikáčný účinok:

Mitodefence


Selén


Detox


Úprava stravy by mala byť automatická. Strava sa tiež zásadným spôsobom podieľa na vzniku stukovatenia pečene. Osobne vám odporúčam nízkosacharidovú stravu. Inak veľa ľudí si myslí, že stukovatená pečeň je výsledok konzumovania tukov cez prijatú potravu, preto sa snažia tuky v jedle obmedziť. Pri stukovatenej pečeni sa tuk vytvorí z cukru, ktorý sa nevie metabolizovať (premieňať). Tuk sa neukladá z tuku prijatého v jedle. A asi najhorší cukor pre pečeň je fruktóza (napr. veľa ho je v sladkostiach, ovocných šťavách, džúsoch).






Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

 

 
 
 

Comments


bottom of page