Ryža môže obsahovať arzén

Ryža môže obsahovať arzén

Pozor na ryžu

Ryža je u nás pomerne obľúbená potravina. Obľube sa teší najmä u ľudí s celiakiou, lebo neobsahuje lepok. Ale ryža má jeden veľký problém. To ju arzén. Arzén je považovaný za spúšťač rakoviny a môže už v malom množstve viesť k vzniku zdravotných komplikácií ako sú problémy s kožou, vlasmi, tráviacim problémom alebo problémom s dýchacími cestami.

“Je pravdepodobné, že ľudia, ktorí jedia pravidelne ryžu kontaminovanú arzénom ako základnú potravinu, majú zvýšené riziko pre niektoré rakoviny, ako je rakovina pľúc, “hovorí hovorca Profesor Dr. med. Christian Trautwein z univerzitnej nemocnice RWTH Aachen. 

Ryža je obľúbená aj u detí

Ryža je populárna aj ako jedlo pre detí. Keďže deti majú pomerne nízku telesnú hmotnosť, ich zaťaženie ťažkými kovmi môže byť kritické aj pri menšej konzumácii ryži. Ak chcete konzumovať ryžu odborníci odporúčajú ryžu pripravovať tak, aby sa voda, v ktorej sa varila ryža vyliala von.

Na to ako sa budú ťažké kovy vstrebávať do tela závisí aj od stavu črevnej mikroflóry. Zdravé črevo oveľa lepšie filtruje chemikálie a nepúšťa ich do tela. Preto by sme mali dbať na to, v ako stave je črevná mikroflóra. Ja doporučujem starať sa o črevá kombináciou probiotík ako je LaktoBifido a rozpustných vláknin.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil

Andrej Medveď a jeho team
www.abczdravia.sk
www.weltfit.sk
tel. 0911 295 859…….ak máte otázku bez hanby zavolajte
andrej.medved9@gmail.com

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.