Ťažké kovy aj v bežných potravinách

Ťažké kovy aj v bežných potravinách

Medzi ťažké kovy patrí aj hliník. Mnohí z vás si ani neuvedomujú, že hliník sa nachádza v bežných potravinách.

Dávate deťom na raňajky chutné a nadýchané pečivo? Alebo ho máte sami radi? Dávate si na raňajky chlieb natretý taveným syrom? Máte radi kukuričný chlieb? Ak áno a pravidelne konzumujete tieto potraviny, zásobujete telo hliníkom viac ako si myslíte.

Ťažké kovy v bežných potravinách

Podľa Soni a spol. ( Regular toxicol harmacol 2001) sa uvádza, že práve v prášku do pečiva je obsiahnutých až 2300mg hliníka/100g. V kukuričnom chlebe 40mg/100g a tavenom syre 29,7mg/100g. Keď sme pri tom pečive tam je ešte jeden zdroj ťažkých kovov a tým sú hydrogenizované tuky. Hydrogenizované tuky nájdete v takmer všetkých priemyselne spracovaných potravinách. Nachádzajú sa v margarínoch, rastlinných nátierkach, čokoláde, zmrzline, pečive, chrumkách, čipsoch atď. Pri výrobe hydrogenizovaných tukov sa tuky dostávajú do kontaktu s hliníkom, niklom a inými ťažkými kovmi. Časť týchto kovov sa dostáva do týchto tukov a cez potraviny ich dostávame do tela. Nikel je nebezpečný preto, lebo blokuje využitie horčíka!

Bariérou zabraňujúcou vstrebávaniu ťažkých kovov do tela je črevná sliznica. Ak je črevná sliznica zdravá, tak napr. z 5 – 10 mg hliníka prijatého v strave sa do tela dostane len 0,1-0,3% hliníka. To je 0,005 – 0,03 mg hliníka (Nieber a spol. 1995, Priest 1993)

Nato aby ste mali črevné sliznice zdravé potrebujete okrem iného kyselinu maslovú. Kyselina maslová sa vyrába v čreve z rozpustných vláknin. Medzi najkvalitnejšie rozpustné vlákniny na svete patrí akáciová vláknina. Túto nájdete v Chi Cafe a Flavochine od Dr.Jacobsa. V jednej porcii je viac ako 2g akáciovej vlákniny.

 

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil

Andrej Medveď a jeho team
tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com

 

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.