Vegánska strava pre deti?

Vegánska strava pre deti?

Ste vegán alebo vegetarián a vychovávate v tomto duchu aj svoje deti? Toto by ste si mali naisto prečítať. Môže vás to uchrániť pred mnohými zdravotnými problémami.

Veľa ľudí sa vzdáva mäsa vo svojom živote preto, aby sa zbavili rôznych chorôb. Mäso je totiž medzi mnohými ľuďmi považované za potravinu podporujúcu zápaly. Zvyčajne sa títo ľudia uchýlia k vegetariánskej alebo vegánskej strave. Ale aj tento prechod na vegánsku a vegetariánsku stravu môže mať pre nich vážne následky s rozvojom zápalov a to aj bez konzumácie mäsa.

Medzi látky ktoré ovplyvňujú zápaly patria lokálne hormóny – prostaglandíny. Prostaglandíny nazývame lokálne hormóny preto, lebo sa tvoria v ktorejkoľvek časti tela, v každom tkanive a netvoria sa centrálne v nejakej žľaze ako napr. hormóny štítnej žľazy. Tieto lokálne hormóny, zápaly buď podporujú alebo tlmia.

A to či ich budú podporovať alebo tlmiť závisí aj od tukov, ktoré v potrave prijímame.

Potrava teda ovplyvňuje či sa v tele budú tvoriť lokálne hormóny:

  • podporujúce zápal
  • tlmiace zápal

Závisí to od mastných kyselín, z ktorých sú tuky zložené. Napr. omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou rybieho tuku podporujú tvorbu protizápalových hormónov. Niektoré mastné kyseliny z mäsa ako kyselina arachídonová podporuje rozvoj zápalov. A tu si isto poviete, tak predsa to mäso je nie je dobré. Ale pozor. Nie je to celkom tak.

Rastlinné oleje (omega 6 mastné kyseliny), ktoré sa prijímajú v rastlinnej strave sa tiež dokážu premeniť na kyselinu arachidónovú. Presne tú istú mastnú kyselinu podporujúcu zápal, ktorá sa nachádza v mäse!!!!

Nedávno som čítal článok jedného lekára-špeciastistu, ktorý robil mnohé laboratórne rozbory, kde podrobne sledoval koľko je v tele vegánov, vegetariánov a mäsojedákov rôznych mastných kyselín. Jeho záver je šokujúci. Najmä vegáni, ale aj vegetariáni mali v tele viac zápal podporujúcej kyseliny arachidónovej, ktorá sa nachádza v mäse a podporuje tvorbu zápalov, ako u ľudí čo jedli mäso!!! Ale to nie je všetko. Vegáni a vegetariáni mali oveľa menej omega 3 mastných kyselín tlmiacich zápaly.

Tieto fakty by vegáni a vegetariáni mali začať brať do úvahy. Cestou ako toto ovplyvniť je pravidelná konzumácia oleja z morských mikrorias. Tie obsahujú protizápalové omega 3 mastné kyseliny v kvalite ako sa nachádzajú v rybách. Konzumácia ľanového oleja nestačí. Mnohí ľudia v tomto duchu vychovávajú aj svoje deti. Určite to robia v dobrej viere. Aby ich uchránili. Ale ako vidíte môžu im spôsobiť nejeden zdravotný problém. Lebo zápal stojí za všetkými zdravotnými komplikáciami.

Ak hľadáte rastliné omega 3 mastné kyseliny v kvalite rýb, obsahuje ich TocoProtect od Dr.Jacobsa a môžete si ho kúpiť tu: https://www.abczdravia.sk/kategoria/oleje/tocoprotect-olej-250-ml/

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk
tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *